Αξιοθέατα Στα Χανιά​

Χανιά

Χανιά μια πόλη γεμάτη έργα θαυμαστά και μνημεία ιστορικά. Το Ενετικό λιμάνι, το Γιαλί Τζαμισί, η Μονή Φραγκισκανών, το φρούριο Φιρκά, τα Νεώρια. Ο Αιγυπτιακός φάρος του 16ου αιώνα στέκει στα 21 μέτρα του. Πέτρινη σκάλα στο εσωτερικό και γυάλινος πυργίσκος στην κορυφή.

Η Σπλάντζια, Τουρκική συνοικία των Χανίων, με τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου, τον Ενετικό ναό του Αγίου Ρόκκου, την Τουρκική υπόγεια κρήνη, τον γιγάντιο πλάτανο, όπου βασανίστηκαν Χριστιανοί επί Τουρκοκρατίας. Σήμερα η Σπλάντζια είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές των Χανίων.

Η Δημοτική Αγορά. Ενα σημαντικό μνημείο των Χανίων, κτίστηκε το 1913 Το Ρολόι του Κήπου, από τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι Τάφοι των Βενιζέλων, στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία, με μοναδική θέα προς την πόλη. Η μονή Αγίου Φραγκίσκου Φραγκισκανών. Ο μεγαλύτερος Ενετικός ναός της πόλης, στεγάζει σήμερα τις συλλογές του Αρχαιολογικού μουσείου. Στις αρχές του 20ου αιώνα λειτούργησε ως κινηματογράφος. Η μητρόπολη των Χανίων είναι γνωστή και ως Τριμάρτυρη και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Βρίσκεται στην οδό Χάληδων στην παλιά πόλη.

To μεσαιωνικό Φραγκοκάστελλο βρίσκεται λίγο έξω από τα Σφακιά. Κατασκευάστηκε το 1371 από τους Ενετούς. Ο θρύλος λέει οτι οι Δροσουλίτες, οι Χανιώτες που πολεμούσαν κατά των Τούρκων κατακτητών, γυρνούν στο κάστρο κάποιες νύχτες και φαίνονται ως σκιές. Το κάστρο Γραμβούσας. Βρίσκεται σε ένα από τα μικρά νησιά, την Ημερη Γραμβούσα. Χτισμένο στο πιο ψηλό σημείο, επάνω από τον γκρεμό. Χτίστηκε το 1584 και μπορεί κανείς να περάσει στο εσωτερικό του από μια θολωτή στοά. Εχει δύο δεξαμενές που συγκέντρωναν τα νερά της βροχής, τον ναό του Ευαγγελισμού και την πυριτιδαποθήκη.