Φάρος Στις Σπέτσες

Σπέτσες

Ο φάρος των Σπετσών βρίσκεται επάνω από το παλιό λιμάνι του νησιού. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1837 Είχε τότε μέχρι και έξι φαροφύλακες, οι οποίοι φρόντιζαν για την φύλαξη του, τον μηχανισμό και την τροφοδοσία του με πετρέλαιο. Το 1986 άρχισε να λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Το ύψος του φάρου των Σπετσών είναι 11 μέτρα και έχει μια αναλαμπή κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Ο φάρος των Σπετσών μαζί με αυτόν της Τζιάς, αποτελούν τους δύο πρώτους φάρους του Ελληνικού φαρικού δικτύου. Το 1827 είχε λειτουργήσει πυρσός στο λιμάνι της Αίγινας και το 1831 άρχισε η κατασκευή των πέτρινων φάρων στις Σπέτσες και στη Τζιά. Ο αρχικός φάρος του 1831 δεν υπάρχει πλέον στις Σπέτσες. Ο πέτρινος φάρος νέας κατασκευής, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1885 Αργότερα, προστέθηκαν και δωμάτια για τους φύλακες. Η θέση του φάρου είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, πράγμα σπάνιο για τα Ελληνικά δεδομένα.

Το 2001 πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, σύνοδος των μελών του διεθνούς οργανισμού φαρικών αρχών. Κύριο ζήτημα, η διατήρηση των παραδοσιακών φάρων και των βοηθημάτων ναυσιπλοίας που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον. Ο φάρος των Σπετσών αποτελεί μια όμορφη ευκαιρία για περίπατο στον πευκόφυτο λόφο και τα βραχάκια, δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά που τον περιβάλλουν.