Αγκίστρι Ιστορία

Αγκίστρι

Οπως αναφέρει ο Πλίνιος και άλλοι αρχαίοι ιστορικοί, όπως ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια που σημαίνει στολισμένη κεφαλή. Αργότερα έγινε Αγκίστρι, αφού αγκίστρωνε με τις ομορφιές του τους επισκέπτες. Παρ όλο που δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές, στη δυτική ακτή του νησιού, υπάρχουν βυθισμένες μέσα στην θάλασσα αρχαιότητες και λείψανα προιστορικής εγκατάστασης.

Το Αγκίστρι, με την Αίγινα και τα γειτονικά νησάκια, αποτελούσαν το βασίλειο της Αίγινας με βασιλιά τον μυθικό Αιακό. Σύμφωνα με τον Ομηρο, το Αγκίστρι, στον πόλεμο της Τροίας, ήταν νησί συμμαχικό με την Αίγινα. Κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, στην περιοχή πού βρίσκεται το Αγκίστρι έγιναν ναυμαχίες μεταξύ Αθηναίων και Κορινθίων που ήταν σύμμαχοι με την Αίγινα.

Στο Αγκίστρι βρίσκεται ο τάφος του αρματωλού Μητρομάρα, πρωτεργάτη στα Ορλωφικά, ο οποίος κατέφυγε και πέθανε στο νησί. Στην επανάσταση του 1821 το Αγκίστρι όπως και τα άλλα νησιά του Σαρωνικού, έπαιξαν ρόλο. Το Αγκίστρι ήταν η βάση και η κρυψώνα του Μητρομάρα, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στον Μύλο, Μεγαλοχώρι. Πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 1772 Λέγεται οτι Τούρκοι σκότωσαν όλους τους συναγωνιστές του και πούλησαν τις γυναίκες τους ως σκλάβες, εκτός από τη γυναίκα του που εξαγοράστηκε. Ο αγωνιστής της επανάστασης του 1821 Ιωάννης Αγκιστριώτης καταγόταν απο το Αγκίστρι.

Αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε Απόνησο, Μεγαρίτισσα και Κοντάρι. Σύμφωνα με ιστορικούς, το Αγκίστρι κατοικήθηκε τον 5ο αιώνα πΧ από τους Πελοποννήσιους. Τον 14ο αιώνα υπήρξε ακόμα ένα κύμα Πελοποννησίων που βρέθηκαν στο νησί και αργότερα το Αγκίστρι έγινε μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εξαιτίας των επιδρομών των πειρατών, τον 17ο αιώνα οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν από το νησί Το 1821 οι κάτοικοι του νησιού είναι ελάχιστοι. Το 1835 η κοινότητα απαριθμεί περίπου 250 κατοίκους. Στις μέρες μας περίπου 1000 μόνιμοι κάτοικοι βρίσκονται στο Αγκίστρι. Η σύνδεση με τον Πειραιά ακτοπλοικώς έγινε το 1960 και το ηλεκτρικό ρεύμα ήρθε στο νησί την δεκαετία του 1970