Αμοργός Ιστορία

Αμοργός

Από τα τέλη της 4ης χιλιετίας πχ υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Αμοργό. Κατά την αρχαιότητα, η Αμοργός γίνεται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Αργότερα, κατά την Μινωική εποχή, καταφθάνουν στο νησί πολλοί Μινωίτες, δημιουργώντας μια από τις πρώτες πόλεις του νησιού, την Μινώα.

Αργότερα, Ναξιώτες ιδρύουν την Αρκεσίνη, στην σημερινή περιοχή Καστρί και την ίδια εποχή Μιλήσιοι εγκαθίστανται στην Αιγιάλη, κοντά στο σημερινό χωριό Θολάρια. Αυτές ήταν κατά την αρχαιότητα οι σπουδαιότερες πόλεις του νησιού.

Στους Ρωμαικούς χρόνους θα είναι τόπος εξορίας: επί Τιβερίου, το 23 μχ θα εξοριστεί ο Βέβιος Σειρήνος, ανθύπατος της Ισπανίας. Τα Βυζαντινά χρόνια δέχεται επιδρομές πειρατών, ενώ ιδρύεται η μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Το 1207 την καταλαμβάνει ο Μάρκος Σανούδος και ξεκινά η περίοδος της Λατινοκρατίας έως το 1537 οπότε επέδραμε ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα και την έθεσε υπο Οθωμανική κυριαρχία (1537 – 1824) Οι Αμοργιανοί ασκούσαν την πειρατεία συστηματικά.

Μετά την επανάσταση του 1821 ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, ενώ λίγα χρόνια αργότερα η Αμοργός χρησιμοποιήθηκε πάλι ως τόπος εξορίας. Την περίοδο της κατοχής από τις δυνάμεις του Αξονα, εντάσσεται αρχικά στην Ιταλική διοίκηση ενώ από το 1943 την διαδέχεται η Γερμανική έως την απελευθέρωση το 1944 Η φήμη του νησιού εκτοξεύτηκε με την προβολή της ταινίας Tο Απέραντο Γαλάζιο (Le Grand Bleu) σε σκηνοθεσία του Λυκ Μπεσόν, η οποία γυρίστηκε κατά μεγάλο μέρος στην Αμοργό.