Ιος Ιστορία

Ιος

Η Ιος πήρε το όνομά της στην αρχαιότητα από την λέξη Ια, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατά άλλους το όνομά της η Ιος το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ιος, που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Αρχικά η Ιος φαίνεται πως κατοικήθηκε από τους Κάρες και αργότερα από τους Μινωίτες, τους Αχαιούς και τους Φοίνικες, οι οποίοι όμως αποχώρησαν από το νησί. Μάλιστα η Ιος ήταν γνωστή ως Φοινίκη. Τον 10ο πχ αιώνα οι Ιωνες καταλαμβάνουν το νησί. Κατά τον Ηρόδοτο, στην Ιο, την πατρίδα της μητέρας του, θάφτηκε ο Ομηρος.

Αργότερα, η Ιος προσχώρησε στην Αθηναική συμμαχία και έπειτα πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και των διαδόχων τους.

Κατά την επικυριαρχία της Ρώμης και του Βυζαντίου, το νησί περνά στην αφάνεια και μαστίζεται από πειρατικές επιδρομές. Το 1207 η Ιος περνάει στην επικυριαρχία του Μάρκου Σανούδου και το 1269 επανέρχεται στους Βυζαντινούς, για να ακολουθήσει νέα περίοδος Ενετοκρατίας από το 1296 έως το 1537 οπότε και κατελήφθη από τους Τούρκους. Στις αρχές του 15ου αιώνα ο Μάρκος Κρίσπος εποίκησε το νησί με Αλβανούς λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ιος ήταν άντρο Γάλλων πειρατών, οι οποίοι μάλιστα το 1668 στην θαλάσσια περιοχή Μπουρλότο νίκησαν τον Τουρκικό στόλο. Ο Τουρνεφόρ αναφέρει το 1700 πως στο νησί κατοικούσαν εκτός των Ελλήνων αρκετοί Αλβανοί ή Αρβανίτες (απόγονοι εποίκων του 1579) και ξένοι πειρατές.

Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 συμμετείχε ενεργά και η Ιος, η οποία μάλιστα ήταν πατρίδα του φιλικού Σπύρου Βαλέτα.