Μέθανα Ιστορία

Μέθανα

Τα Μέθανα είναι πλούσια σε προιστορικά και αρχαία ευρήματα.

Στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1.5 χλμ από τη λουτρόπολη Μεθάνων, ανακαλύφθηκε το 1990 στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας, προιστορικός οικισμός Μυκηναικής εποχής, του 14ου και 13ου αιώνα πΧ Σε ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα) από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προιστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αιώνα πΧ την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου. Από ευρήματα φαίνεται ότι η περιοχή είχε πρωτοκατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5000 πΧ) Οι ελάχιστες ανασκαφές που έγιναν στην Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων έφεραν στο φως θραύσματα Μυκηναικών αγγείων.

Ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων από την βυθισμένη πόλη των Μεθάνων, σώζονται και μέσα στη θάλασσα, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα στα υποθαλάσσια αρχαία ερείπια, υπάρχουν και Βυζαντινές εκκλησίες, που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις έγιναν τα πρώτα μΧ χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.