Ξυλόκαστρο Ιστορία

Ξυλόκαστρο

Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια το Ξυλόκαστρο αποτελείτο από λίγα σπίτια και μερικές αποθήκες και λειτουργούσε ως επίνειο των Τρικάλων Κορινθίας. Στην περιοχή αρχικά υπήρχε ένα μεγάλο πευκοδάσος. Το δάσος αποψιλώθηκε για να καλλιεργηθεί η γη και από το αρχικό δάσος έχει απομείνει μόνο ο Πευκιάς επειδή βρίσκεται σε αμμώδες έδαφος. Στο Ξυλόκαστρο καλλιεργούσαν σταφίδα, με την παραγωγή να φτάνει 1300000 Ενετικά λίτρα, που απέφερε στο Ξυλόκαστρο έσοδα 500000 δραχμών. Η σταφίδα μεταφερόταν στην Πάτρα με πλοιάρια, απο όπου εξαγόταν κυρίως στην Αγγλία.

Το Ξυλόκαστρο έγινε γνωστό στους ξένους, οι οποίοι άρχισαν το επισκέπτονται στις αρχές του 20ού αιώνα και το αποκαλούσαν Ανθούπολη λόγω των πολλών λουλουδιών του. Το 1906 στην περιοχή του Ξυλοκάστρου εμφανίστηκαν οι πρώτοι γυμνιστές στην Ελλάδα. Το Ξυλόκαστρο κρίθηκε επίσημα ως θερινή διαμονή των ξένων το 1919 και το επισκέπτονταν διάφοροι επώνυμοι (βασιλείς, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί) Το Ξυλόκαστρο έγινε λουτρόπολη.

To 1923 ιδρύθηκε με δωρεά του Σωτήρη Κροκιδά το Κροκίδειον Δημοτικόν Σχολείον. Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν στο Ξυλόκαστρο Ελληνες πρόσφυγες από την περιοχή της Νικομήδειας. Στον Πευκιά λειτουργούσε κατασκήνωση των αδελφών Τυπάλδου. Στην κατασκήνωση παραθέριζαν κυρίως ξένοι. Ο τουρισμός οδήγησε το Ξυλόκαστρο σε οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Την δεκαετία του 1970 το πρόβλημα της ύδρευσης λύθηκε με την μεταφορά νερού από το Γελλήνι (μικρό χωριό κοντά στα Τρίκαλα Κορινθίας) Η κατασκήνωση Τυπάλδου έκλεισε. Τα νεοκλασικά σπίτια με πλούσιο διάκοσμο, που χτίστηκαν σε μια προσπάθεια οι κάτοικοι να αποκτήσουν σπίτι πιο όμορφα διακοσμημένο από τους γείτονές τους, άρχισαν να αντικαθίστανται με πολυκατοικίες. Οι πολυκατοικίες χτίστηκαν στον παραλιακό δρόμο.

Στο τέλους του 20ου αιώνα άρχισε η ανάπλαση του Ξυλοκάστρου. Κατασκευάστηκε το υπαίθριο θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης, το κλειστό θέατρο Αγγελος Σικελιανός, το γενικό και τεχνικό Λύκειο Ξυλοκάστρου, το 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βαρδάβειον, το 1ο Νηπιαγωγείο Λίλιαν Βουδούρη και το 2ο Νηπιαγωγείο στον οικισμό Αριστοναύτες.

Επίσης κατασκευάστηκαν γήπεδα τένις και μια μαρίνα στις όχθες του ποταμού Σύθα και επισκευάστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Επίσης το Ξυλόκαστρο γνώρισε πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη, καθώς διοργανώθηκαν αγώνες μπιτς βόλει και συναυλίες.