Αίγινα Πληροφορίες

Αίγινα

Η Αίγινα είναι νησί του Σαρωνικού κόλπου. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε εποικιστικό κέντρο Πελοποννήσιων, Αιγαιατών και Μυρμιδόνων. Αργότερα υπάγεται μαζί με άλλες ναυτιλιακές πόλεις στο θεσμό της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας, συμμετέχει στην ναυμαχία της Σαλαμίνας ενάντια στους Πέρσες και αποτελεί πόλη της Αχαικής Συμπολιτείας.

Η κομβική θέση της μεταξύ Πελοποννήσου και Αττικής, δύο ιστορικών κέντρων του Ελληνικού πολιτισμού, την κατέστησαν από πολύ νωρίς σημαντικό εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, συναγωνιζόμενο τις εμπορικές πόλεις της Μικράς Ασίας.

Το νησί καλύπτει έκταση 87410 στρεμμάτων και παρουσιάζει μεγάλη γεωμορφολογική ποικιλία με ξηρό κλίμα και πευκόφυτα βουνά. Κατά την απογραφή του 2001 εμφανίζει πληθυσμό 13552 κατοίκων, από τους οποίους 7783 κατοικούν στην πόλη της Αίγινας και οι υπόλοιποι στους οικισμούς Βαθέος, Κυψέλης, Μεσαγρού και Πέρδικας.

Το κέντρο της πόλης αναπτύσσεται γύρω από τον λιμένα, στο νοτιοδυτικό άκρο του οποίου δεσπόζει η προτομή του Καποδίστρια, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον κυβερνήτη που προσέδωσε νέα πνοή στον ιστορικό αυτό τόπο, κάνοντας τον πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Η εμπορική ζώνη εκτείνεται στην παραλιακή οδό, με πληθώρα καλαίσθητων κέντρων εστίασης, τουριστικών μαγαζιών, καταλυμάτων και σημείων πώλησης των τοπικών προιόντων. Η αγορά επεκτείνεται μέσα στα εμπορικά σοκάκια της πόλης όπου η αρχοντική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα κερδίζει αμέσως το ενδιαφέρον τον επισκέπτη.

Πέραν από την εμπορική και ναυτική παράδοση, οι κάτοικοι είναι γνωστοί για την καλλιτεχνική τους δράση στην κεραμική, αλλά και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν επιτυχημένα, με γνωστό προιόν το Αιγινήτικο φιστίκι. Η ποιότητα του Αιγινήτικου φιστικιού οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του νησιού (ξηρασία) αλλά και στα ηφαιστειογενή χαρακτηριστικά του εδάφους.