Αγιος Νικόλαος Πληροφορίες

Αγιος Νικόλαος

Ο Αγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, στην δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμβέλλου. Η ονομασία του προήλθε από το Βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου. Παλαιότερα ονομαζόταν Μαντράκι, καθώς υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια που ξεχειμώνιαζαν. Αλλη γνωστή ονομασία, που ακόμα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, είναι Γιαλός.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως εύκρατο, με ξηρό και θερμό καλοκαίρι. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου και η μέση νυχτερινή από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό, στην καλλιέργεια ελιάς και στην μη σταβλισμένη κτηνοτροφία. Οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν 11421 για την πόλη, 12638 για την δημοτική ενότητα και 27074 για τον διευρυμένο δήμο Αγίου Νικολάου

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης είναι οι πολλές παραλίες της, οι οποίες συχνά πιστοποιούνται για την καθαριότητα και τις παροχές τους.