Αγρίνιο Πληροφορίες

Το Αγρίνιο είναι πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί την έδρα του δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή του 2011 ως δήμος έχει πληθυσμό 96.321[4] κατοίκους, ενώ το δημοτικό διαμέρισμα Αγρινίου έχει 62.642 [5] Μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα, αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Λίγο έξω από το Αγρίνιο διέρχεται η Ιόνια Οδός ενώνοντας το με όλη την Δυτική Ελλάδα αλλά και βόρεια με την Ήπειρο και νότια με την Πελοπόννησο. Το αστικό ΚΤΕΛ Αγρινίου εκτελεί δρομολόγια εντός πόλεως ενώ το συνδέει με άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το Αγρίνιο εξυπηρετείται αεροπορικώς από το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Στο Αγρίνιο λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών[9]. Τα τμήματα αυτά είναι τα εξής:

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας.
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Στην αθλητική ζωή της πόλης σημείο αναφοράς είναι το όνομα του Παναιτωλικού, με το σύλλογο να ιδρύεται το 1926 κυρίως σαν φιλεκπαιδευτικό σωματείο το οποίο έχει τεράστια κοινωνική προσφορά στην πόλη.[21] Η ομάδα ποδοσφαίρου του συλλόγου αποτελεί μια από τις ιστορικότερες επαρχιακές ομάδες της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή παρουσία στην Superleague, στην οποία έχει προς ώρας συμμετάσχει σε 7 αγωνιστικές περιόδους, με καλύτερη θέση την 7η, στη σεζόν 2014-15.

Προσωπικότητες

Στράτος Αποστολάκης – πρώην Διεθνής ποδοσφαιριστής
Κωνσταντίνος Δημάδης – Λογοτέχνης
Δημήτρης Καπράλος – Χρυσός ολυμπιονίκης στη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων
Μιχάλης Κούσης – Δρομέας μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνοδρόμος (στην μνήμη του διοργανώνεται ετησίως ημιμαραθώνιος δρόμος στην πόλη)[20]
Κωστής Μαραβέγιας – Τραγουδιστής και τραγουδοποιός