Αμαλιάδα Πληροφορίες

Αμαλιάδα

Η Αμαλιάδα είναι πόλη στην Ηλεία. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 16763 κατοίκους.

Στην πόλη της Αμαλιάδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε σημαντική ανοικοδόμηση την τελευταία δεκαετία και σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των παλαιών κατοικιών που είχαν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς τους Βαρθολομιού (1988) και του Πύργου (1993) η πόλη διαθέτει στο μεγαλύτερο ποσοστό της νεόδμητες κατοικίες. Οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν κήπους και αυλές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην βελτίωση του τρόπου και ποιότητας ζωής. Επίσης στο δυτικό τμήμα της πόλης έχουν αναπτυχθεί παραθαλάσσιοι οικισμοί, πλήρως οργανωμένοι και με αυξημένες δυνατότητες τουριστικής υποδομής. Κατά την χρονική διάρκεια ολόκληρου του έτους λειτουργούν (στην πόλη αλλά και τον ευρύτερο δήμο) ξενοδοχεία, επιχειρήσεις ενοικίασης δωματίων, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Η πόλη της Αμαλιάδας διαθέτει πλήρες δίκτυο βιολογικού καθαρισμού. Λειτουργεί περιφεριακό νοσοκομείο δυναμικότητας 100 κλινών και το οποίο παρέχει υπηρεσίες στο σύνολο σχεδόν των κλινικών.

Από πλευράς διοικητικών υπηρεσιών, στην πόλη υπάρχουν γραφεία των περισσότερων υπηρεσιών της περιφεριακής αυτοδιοίκησης καθώς και πρωτοδικείο, ειρηνοδικείο και εισαγγελία.

Μια σειρά αναπλάσεων τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ προγραμματίζεται η ανάπλαση του χειμάρρου της Σοχιάς σε χώρο πρασίνου διαμέσου της πόλης.

Γεωλογικά, η Αμαλιάδα με την επιπεδότητά της και το καλό ρυμοτομικό της σχέδιο επιτρέπει την μετακίνηση τόσο με τα πόδια όσο και με δίκυκλα ή αυτοκίνητο, χωρίς ιδιαίτερα κυκλοφοριακά προβλήματα. Η πόλη διαθέτει στην παραλία και στο κέντρο ποδηλατόδρομους μήκους 6 χιλιομέτρων.