Ανδρος Πληροφορίες

Ανδρος

Η Ανδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο. Αποτελεί φυσική συνέχεια της Εύβοιας. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ανδρος ή αλλιώς Χώρα.

Η Ανδρος σήμερα έχει τουριστική ανάπτυξη, λόγω των πολλών και όμορφων παραλιών, των μονοπατιών, του φυσικού της πλούτου, του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα και των πολλών αξιοθέατων. Επίσης, το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, την καθιστά ένα καλό προορισμό για μικρές αποδράσεις από την πρωτεύουσα. Η τουριστική περίοδος είναι μικρότερη σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Οι πιο τουριστικές πόλεις είναι η Χώρα και το Μπατσί. Ακολουθούν το Γαύριο. ο Ορμος Κορθίου, τα Αποίκια και το Κυπρί. Τον χειμώνα ο τουρισμός πέφτει ραγδαία. Πιο πολύ κόσμο έχει η περιοχή Αγορά με τα πολλά καταστήματα στη Χώρα. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Πλατεία του Αφανούς Ναύτη, στην περιοχή όπου βρίσκονταν παλαιότερα τα αρχοντικά των Εμπειρίκων, πριν τα βομβαρδίσουν οι Γερμανοί το Σεπτέμβριο του 1943

Χαρακτηριστικό της Ανδρου αποτελούν και τα πολλά και παλιά μοναστήρια. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, απέναντι από το χωριό Αποίκια, του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας Παναχράντου, το οποίο χτίστηκε από τον Νικηφόρο Φωκά το 963 – 969 και της Ζωοδόχου Πηγής (ή Αγιάς όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι) που αποτελεί και το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ανδρου.