Αρεόπολη Πληροφορίες

Αρεόπολη

Η Αρεόπολη είναι χωριό της ανατολικής Μάνης του νομού Λακωνίας της Πελοποννήσου. Είναι ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας. Πατρίδα των Μαυρομιχαλέων.

Εχει κριθεί διατηρητέος οικισμός, κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης. Ο πληθυσμός της Αρεόπολης το 1950 αριθμούσε 1380 κατοίκους και της όλης τότε κοινότητας 1940 κατοίκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής στατιστικής υπηρεσίας κατά την απογραφή του 2011 είχε 888 κατοίκους.

Η Αρεόπολη είναι κτισμένη σε υψίπεδο πάνω από το φυσικό και ευρύχωρο λιμένα του, το λεγόμενο Λιμένι, που αποτελεί και το επίνειο αυτής. Η περιοχή της παράγει εκλεκτά ελαιόλαδα, λίγα σιτηρά, και έχει αξιόλογη κτηνοτροφία. Είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων. Στο Λιμένι διασώζεται παλιός πύργος της οικογενειάς τους.

Επί Τουρκοκρατίας, λεγόταν Τσίμοβα ή Τζίμοβα. Κατά μια εκδοχή η ονομασία οφειλόταν σε πρόσφυγες που ήρθαν από το Τσιμόβασι της περιοχής της Σμύρνης, επικρατέστερη όμως είναι η εκδοχή ότι η Τσίμοβα είναι Σλαβική λέξη και σημαίνει πόλη του διαβόλου ή μικρός κάμπος.