Αρτα Πληροφορίες

Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του νομού Άρτας και του δήμου Αρταίων, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα με πληθυσμό 26.961 κατοίκους (απογραφή 2011). Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της Άρτας, σήμα κατατεθέν της πόλης, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα.

Η Άρτα έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229) και δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας, ένα εντυπωσιακό Βυζαντινό κτίσμα κυβόσχημο του 13ου αιώνα, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά. Στο ναό της Παρηγορίτισσας υπάρχουν και μεταγενέστερες τοιχογραφίες. Η πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, η Αμβρακία. Κατά μία άλλη άποψη η Άρτα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αργιθέας ή κατ’ άλλους του αρχαίου Αμφιλοχικού Άργους.[εκκρεμεί παραπομπή] Η ευρύτερη περιοχή της Άρτας είναι γνωστή για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και τα τελευταία χρόνια Ακτινιδίων.

ΠρόσβασηΑπό την Βόρεια Ελλάδα η Άρτα είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας Οδού έως τον κόμβο της Πεδινής και από εκεί υπάρχει σύνδεση με την Ιόνια Οδό. Από την Νότια Ελλάδα με την Ολυμπία Οδό έως το τέλος της και από εκεί σύνδεση με την Ιόνια Οδό. Η Άρτα εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και από το αεροδρόμιο του Ακτίου.Τριτοβάθμια ΕκπαίδευσηΗ Άρτα ήταν έδρα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου μέχρι τον Σεπτέμριο του 2018, όπου και καταργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο 4559/3-8-2018. Οι Σχολές και τα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννινων, με τον ίδιο νομο.Στην Άρτα σήμερα λειτουργούν τα εξής τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:    Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.    Τμήμα Μουσικών Σπουδών.    Τμήμα Γεωπονίας.    Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. (Λειτουργία από το ακαδημ. ετος 2020-21)


Σημαντικά πρόσωπα που κατάγονται από την Άρτα

Πύρρος Βασιλιάς της Ηπείρου, στρατηλάτης.
Μάξιμος ο Γραικός, λόγιος του 16ου αιώνα. Έχει ονομαστεί από πολλούς ως ο Λούθηρος της Ανατολής και ο Διαφωτιστής των Ρώσων. Ο Μιχαήλ Τριβώλης, γιατί έτσι ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1475 στην Άρτα.[16]
Ναπολέων Ζέρβας, στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής του Ε.Δ.Ε.Σ.
Γιάννης Μόραλης, ζωγράφος.
Πέτρος Γαρουφαλιάς (1901-1984), Πολιτικός και συγγραφέας.
Αλέξανδρος Καραπάνος (1873-1946), πολιτικός και διπλωμάτης.
Ηλίας Λάγιος (1958-2005), ποιητής
Νίκος Ρίζος (1924-1999), ηθοποιός.
Χρυσόστομος Ζαφείρης (1935- ), μητροπολίτης Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.
Αντώνης Νικοπολίδης, ποδοσφαιριστής.
Γιάννης Αναστασίου, ποδοσφαιριστής.
Λάμπρος Βαγγελής, ποδοσφαιριστής.
Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (26 Ιανουαρίου 2015 - 8 Ιουλίου 2019).
Βασίλης Γεωργούλας, επιχειρηματίας.