Χαλκίδα Πληροφορίες

Χαλκίδα

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας. Βρίσκεται κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, όπου ένα μέρος της καταλαμβάνει τμήμα της νήσου Ευβοίας, το δε άλλο έχει κτιστεί στην Στερεά Ελλάδα.

Στην ηπειρωτική πλευρά της, στον λόφο της Κανήθου, δεσπόζει το Οθωμανικό κάστρο του Καράμπαμπα, το οποίο μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα (περίπου) ένα δεκάλεπτο στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου) αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Χαλκίδα έχει πληθυσμό 59125 κατοίκους.

Η πρόσβαση στην Χαλκίδα και εν γένει στη νήσο Εύβοια γίνεται μέσω του κλάδου του ΠΑΘΕ Σχηματάρι / Χαλκίδα (Α11) ο οποίος καταλήγει στην Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδος (κρεμαστή) και η οποία, με μήκος περί τα 700 μέτρα, συνδέει την Εύβοια με την Στερεά Ελλάδα.

Η πρόσβαση στη Χαλκίδα γίνεται επίσης και από την παλιά συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου η οποία ωστόσο, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της, χρησιμοποιείται μόνο για τις εντός πόλεως μετακινήσεις. Από την Χαλκίδα ξεκινούν οι δύο κύριοι άξονες της Εύβοιας, ο Ε77 (Χαλκίδα – Ιστιαία) και ο Ε44 (Χαλκίδα – Αλιβέρι – Κύμη) Επιπρόσθετα, η σιδηροδρομική πρόσβαση στην Χαλκίδα επιτυγχάνεται χάρη στον κλάδο Οινόη – Χαλκίδα, επί του οποίου κινούνται τα εξ Αθηνών δρομολόγια του προαστιακού Πειραιάς – Χαλκίδα. Η ανταπόκρισή τους με τα εθνικά δρομολόγια της γραμμής Πειραιάς – Θεσσαλονίκη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποιείται στον σιδηροδρομικό σταθμό Οινόης.

Η περιοχή Δύο Δέντρα είναι προάστιο της Χαλκίδας, με περίπου 2000 κατοίκους. Τα Δύο Δέντρα είναι ένας πεδινός οικισμός αλλά ένα μεγάλο τμήμα του βρίσκεται στο λόφο Βαθροβούνι. Ο οικισμός αυτός πήρε το όνομά του από δύο μεγάλα δέντρα κοντά στη ΔΕΗ τα οποία είναι περίπου 500 χρονών. Στα Δύο Δέντρα βρίσκονται η ΔΟΥ Χαλκίδος, η ΔΕΗ και το 23ο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Η Επιμόρφωση.