Χανιά Πληροφορίες

Χανιά

Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Η πόλη καταλαμβάνει έκταση περίπου 13 τχ και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο. Ο δήμος Χανίων αριθμεί 108642 κατοίκους. Υπήρξε σημαντική Μινωική πόλη και έχει ταυτισθεί με την αρχαία Κυδωνία.

Η πόλη έχει το τυπικό μεσογειακό κλίμα, το οποίο είναι ζεστό και ξηρό τα καλοκαίρια και ήπιο τους χειμώνες. Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου ο ουρανός είναι καθαρός. Η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν πάντα ζεστή και τα θερμά επεισόδια (με θερμοκρασίες πάνω από 38 Κελσίου) δεν είναι πολύ συνηθισμένα, αφού υπάρχει συνεχώς η θαλασσινή αύρα (τα Μελτέμια) Συνήθως χιονίζει μόνο στα ορεινά του νομού, με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, όπως αυτή στις 13 Φεβρουαρίου 2004 όπου 250 – 760 mm χιονιού έπεσαν μέσα στην πόλη.

Μερικά μικρά θερμά επεισόδια συμβαίνουν και κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, όταν σκόνη από την Σαχάρα μεταφέρεται από ένα ισχυρό καταβατικό άνεμο (τύπου Σιρόκο) ο οποίος αποκαλείται Λίβας (επειδή έρχεται από την Λιβύη) Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ ήταν 42.5 Κελσίου ενώ η χαμηλότερη ήταν (στις 13 Φεβρουαρίου 2004) -1 Κελσίου.