Δονούσα Πληροφορίες

Δονούσα

Η Δονούσα γνωστή και ως Δενούσα, ή Stenosa ή Spinosa των ξένων ναυτικών, μαζί με την Αμοργό αποτελούν τα ανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων.

Η Δονούσα απέχει 14 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Αμοργού (Αιγιάλη) και 4 νμ βορειοανατολικά από τις νησίδες Μακάρες περί το μέσον και ανατολικά της Νάξου και 8 ναυτικά μίλια από Νάξο. Η έκτασή της είναι 13652 τχ

Είναι λοφώδης και πετρώδης (μεγίστης διαμέτρου 3 μιλίων) με μέγιστο υψόμετρο 385 μέτρα και με 141 μόνιμους κατοίκους κατά την απογραφή του 2011. Περιβάλλεται από πολλούς σκοπέλους πλην όμως έχει καθαρό δίαυλο εισόδου στο λιμάνι που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όρμο, από την πλευρά των Μακάρων νήσων. Απαιτείται προσοχή από τους προσεγγίζοντες, ιδίως στις ανατολικές ακτές, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η Δονούσα έχει πολλά ακρωτήρια και όρμους, όπως ο όρμος Ρούσα που βρίσκεται βορειοδυτικά μεταξύ της άκρας Καλότα, του βορειότερου άκρου της νήσου και της άκρας Μοσχονάρι, του βορειοδυτικού άκρου. Σε απόσταση περίπου 1.75 μίλια νοτιοανατολικά της βόρειας πλευράς βρίσκεται η βραχονησίδα Σκυλονήσι ή Τρίγωνο, που περιβάλλεται νοτιοδυτικά από πολλούς βράχους, μπροστά από τον μόνο ανατολικό όρμο της Δονούσας.

Μεταξύ της άκρας Καλότα και της άκρας Ασπρον (βορειοδυτικότερου άκρου της νήσου) υφίσταται ο μεγαλύτερος όρμος της νήσου, υπήνεμος μόνο για νότιους ανέμους, όπου στα βόρεια του βρίσκεται μεγάλη συστάδα σκοπέλων. Νοτιοανατολικά της άκρας Άσπρο και σε απόσταση 2.5 μιλίων, βρίσκονται οι δύο όρμοι, Σταυρού και Δένδρου όπου και υφίσταται αμμώδης παραλία. Η άκρα Γλάρος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της νήσου. Σε απόσταση 1.25 μίλια νοτιότερα του όρμου Δένδρο, σχηματίζεται ο νοτιότερος όρμος Πειρατής και αμέσως μετά ο όρμος Μάταιο στα νοτιοανατολικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η τουριστική ανάπτυξη του νησιού που συνδέεται με τη Νάξο και την Αμοργό καθημερινά με τοπικά τουριστικά σκάφη.

Η Δονούσα βρίσκεται σχεδόν επτά ώρες από τον Πειραιά με στάσεις στην Πάρο και στη Νάξο. Από τη Νάξο μπορείτε να πάρετε και τον ξακουστό Σκοπελίτη για να φτάσετε στο νησί.