Εδεσσα Πληροφορίες

Εδεσσα

Η Εδεσσα (παλαιότερα ονομάζονταν παράλληλα Βοδενά ή Πόλη των Νερών) είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Εδεσσας. Η πόλη είναι φημισμένη για τους καταρράκτες της και βρίσκεται πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό.

Ιδρύθηκε το 813 πχ από τον πρώτο Μακεδόνα βασιλιά, τον Ηρακλείδη Κάρανο και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου. Γνώρισε πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου. Ο πληθυσμός της πόλης της Εδεσσας είναι 18229 κάτοικοι.

Παρά την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στην Ημαθία, από τον Μανώλη Ανδρόνικο, πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι οι Αρχαίες Αιγές βρίσκονται στο αρχαιολογικό χώρο της πόλης, βάσει απόψεων αρχαιολόγων.

Πύργος μέσα στο νερό, σημαίνει κυριολεκτικά το όνομα της Εδεσσας από τα αρχαία χρόνια, λόγω ότι η τότε πόλη είχε και έχει έντονο το υγρό στοιχείο (ποτάμια και καταρράκτες, για αυτό και οι ονομασίες της: Εδεσσα (βέδες στα Φρυγικά ήταν το νερό ή πύργος στο νερό) και Βοδενά (voda στα σλαβικά είναι το νερό). Η πόλη ιδρύθηκε το 813 πχ από τον Ηρακλείδη Κάρανο με το όνομα Εδεσσα, αργότερα όταν η Εδεσσα δέχθηκε ένα Σλαβικό κύμα, υπό την Οθωμανική κατοχή μετονομάστηκε σε Βοδενά. Το όνομα αυτό ακολούθησε να υφίσταται έως το 1912 όπου η Εδεσσα ελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό. Από τότε η πόλη λέγεται πλέον Εδεσσα έως σήμερα.

Η Εδεσσα εξυπηρετείται από την ΕΟ2 (δυτικό τμήμα της Ε86) όπου η πρόσβαση στην πόλη μπορεί να γίνει είτε από τη νότια πλευρά (νοσοκομείου) είτε από την βόρεια πλευρά (Εκκλεισοχωρίου) είτε από την πρόσφατη δυτική παράκαμψη (προς το βουνό Βόρας) Απέχει (οδικά) 541 χλμ από την Αθήνα, 95 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 37 χλμ από τα Γιαννιτσά. Επίσης, βρίσκεται 58 χλμ ανατολικά της Φλώρινας και 49 χλμ βόρεια της Βέροιας.

Η Εδεσσα εξυπηρετείται από τον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό που εγκαινιάστηκε το 1894 επί σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλωρίνης. Από το 2010 εξυπηρετείται από τον προαστιακό Θεσσαλονίκης μέσω Βέροιας ο οποίος συνδέει την πόλη με τη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, τον Φεβρουάριο του 2017 εγκρίθηκε το αίτημα των κατοίκων του νομού Πέλλας για την απευθείας σύνδεση Θεσσαλονίκης – Εδεσσας μέσω Γιαννιτσών, που μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει και τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Τα ΚΤΕΛ νομού Πέλλας τα οποία εδρεύουν στην Εδεσσα έχουν απευθείας δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη, Αθήνα και περιφερειακούς Σταθμούς ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα.