Γρεβενά Πληροφορίες

Γρεβενά

Τα Γρεβενά είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Γρεβενών. Το υψόμετρο στην πλατεία των Γρεβενών είναι 535 μ Τα Γρεβενά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της δυτικής Μακεδονίας, στο δυτικό λεκανοπέδιο του ποταμού Αλιάκμονα, βόρεια του μεγαλύτερου παραποταμού του Βενέτικο. Η πόλη έχει πληθυσμό 13137 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 Η οικονομία της πόλης βασίζεται στις υπηρεσίες και το εμπόριο. Η πόλη εμφανίζεται από την εποχή του Βυζαντίου. Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται το καλοκαίρι, ενώ λαμβάνουν χώρα και διάφορα τοπικά έθιμα όπως τα Ανακατωσάρια και η Γκαμήλα την Κυριακή της Αποκριάς. Το Νοέμβριο του 2007 ανακηρύχθηκε επίσημα, Πόλη των Μανιταριών.

Την τελευταία δεκαετία τα Γρεβενά ακολουθούν αναπτυξιακή πορεία, έχουν αποκτήσει μεγάλα έργα υποδομής, δίνοντας έμφαση στον ορεινό όγκο του νομού με τα πυκνά δάση και τα αλπικά τοπία, έχουν αναπτύξει ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και έχουν κατορθώσει να αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς πόλους έλξης τουριστών κυρίως κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Η πόλη των Γρεβενών απέχει 432 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μέσω Τρικάλων) 164 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη (μέσω Βέροιας) και 98 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Η πρόσβαση από όλη την βόρεια Ελλάδα είναι δυνατή μέσω της Εγνατίας Οδού, ενώ για τις περιοχές νότια της Θεσσαλίας, η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρικάλων ή Λάρισας.