Γύθειο Πληροφορίες

Γύθειο

Το Γύθειο είναι ιστορική κωμόπολη και λιμάνι, που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, δυτικά του μυχού του Λακωνικού κόλπου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 4279 κατοίκους Το 2001 ο πληθυσμός ήταν 4876

Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζαννετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος της Κρανάης και ο μικρός ναός του Αγίου Πέτρου.

Ως τοπωνύμιο, το Γύθειο πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία τον 5ο αιώνα πχ Πρώτη αναφορά κάνει ο Θουκυδίδης, στην επιδρομή του Αθηναίου Τολμίδη στον Λακωνικό, στα νεώρια των Σπαρτιατών, χωρίς όμως να αναφέρει ρητά το Γύθειο.

Ο Πολύβιος και ο Στράβων αναφέρουν το Γύθειο με ει ενώ ο Παυσανίας, καθώς και οι νεότεροι, όπως ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και ο Πλούταρχος, με ι έτσι ακόμη νεότεροι κάνουν χρήση και των δύο τύπων.

Ο Παυσανίας, ως ετυμολογία του ονόματος, παρουσιάζει στα Λακωνικά του την πεποίθηση των αρχαίων κατοίκων ότι σήμαινε γη των θεών, από την ομηρική λέξη τετράγυον γύον (γη και θεός) και αυτό από την παράδοση ότι κάποτε ο Ηρακλής και ο Απόλλων κατά το χτίσιμο της πόλης, ήλθαν σε σύγκρουση εξ αιτίας του μαγικού τρίποδα του Μαντείου των Δελφών. Επειδή όμως ο αγώνας δεν αναδείκνυε νικητή, τελικά κατόπιν της μεταξύ τους συνδιαλλαγής, αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη Γη Θεών με συνέπεια να τιμώνται και οι δύο στην πόλη αυτή.

Είναι καταφανές ότι ο μύθος αυτός δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνεύρεση του Αχαικού και Δωρικού πνεύματος, από την εξ ανάγκης αποδοχή και κοινή συγκατοίκηση των Αχαιών (Απόλλων) με τους Δωριείς (Ηρακλείδες) μετά την κάθοδο (επιστροφή τους) αφότου σταμάτησε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Την ετυμολογία αυτή του Παυσανία επανέλαβαν πλήθος νεότερων συγγραφέων μέχρι σήμερα. Παρά ταύτα το ετυμολογικό θέμα του Γυθείου συνεχίζει να υφίσταται.