Υδρα Πληροφορίες

Υδρα

Η Υδρα είναι νησί του Αργοσαρωνικού. Η ομώνυμη πόλη, που είναι το λιμάνι του νησιού, αριθμούσε 1966 κατοίκους στην απογραφή του 2011 οι οποίοι, λόγω του άγονου εδάφους, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό.

Είναι εξαιρετικά γραφικό, αρχοντικό και κοσμοπολίτικο νησί. Ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για ξένους τουρίστες αλλά και Αθηναίους, δεδομένης της σχετικά μικρής της απόστασης από την πρωτεύουσα. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Εχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση.

Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια, η Ναυτική Σχολή, συνθέτουν την εικόνα του νησιού, η οποία μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία της. Κατά τον αγώνα της επανάστασης του 1821 η Υδρα μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, λόγω της μεγάλης ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Στην επανάσταση του 1821 η Υδρα διέθετε 186 πλοία.

Μεγάλοι πλοιοκτήτες, καπεταναίοι του 1821 και πολιτικοί, κατάγονται από το νησί. Ανάμεσά τους οι Μιαούλης, Κουντουριώτης, Κριεζής, Τσαμαδός, Σαχίνης, Τομπάζης. Αυτή η ναυτική παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα με έναν μικρό αλιευτικό στόλο και την Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων, που άρχισε να λειτουργεί αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 και είναι η αρχαιότερη σχολή εμποροπλοιάρχων της ανατολικής Μεσογείου. Στις μέρες μας στεγάζεται στο αρχοντικό του Λάζαρου Τσαμαδού και της Μαρίας Σαχίνη με βοηθητικά κτίρια δωρεάς Κουλούρα.

Η πόλη της Υδρας, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Είναι απλωμένη σε δύο βραχώδεις λόφους και σφύζει από παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, έντονες μπλε πόρτες και παράθυρα. Η Υδρα, εδώ και δεκαετίες, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Στο νησί υπάρχουν 300 εκκλησίες και πέντε μοναστήρια.

Η σημαντικότερη γιορτή στην Υδρα είναι τα Μιαούλεια, τα οποία είναι εκδηλώσεις αφιερωμένες στη δράση του ναυάρχου Μιαούλη και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προς το τέλος Ιουνίου.

Η Υδρα συνδέεται ακτοπλοικώς με τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς και με τα Μέθανα, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο, τον Tυρό. Μπορεί να μη διαθέτει αεροδρόμιο και ίσως ποτέ δεν αποκτήσει, εξαιτίας του ορεινού εδάφους της, πλην όμως διαθέτει ελικοδρόμιο.