Κέα Πληροφορίες

Κέα

Η Κέα είναι το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί των Κυκλάδων και έχει μήκος ακτών 88 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 568 μέτρα. Επίσης στο νησί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, ο κόλπος του Αγίου Νικολάου. Η Κέα είχε πληθυσμό 2455 άτομα στην απογραφή του 2011 Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ιουλίδα. Το κύριο λιμάνι της Κέας είναι η Κορησσία. Η Κέα είναι σχετικά αραιοκατοικημένο νησί.

Η Κέα έχει καλή ακτοπλοική συγκοινωνία. Καθημερινά επικοινωνεί με το λιμάνι του Λαυρίου. Η συγκοινωνία εντός του νησιού εξυπηρετείται από 5 taxi, ένα τουριστικό λεωφορείο και 2 ακόμη λεωφορεία.

Η Κέα είναι το πρώτο νησί στο Αιγαίο που πιστοποιήθηκε για τις δράσεις του στην κατεύθυνση της αειφορικής ανάπτυξης. Η Κέα είναι το πρώτο νησί στο Αιγαίο που εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο πλαίσιο του νέου νόμου και με προγραμματικές συμφωνίες με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

Η Μακρόνησος ή αλλιώς νήσος Ελένη ανήκει ιδιοκτησιακά και διοικητικά στον δήμο Κέας και βρίσκεται μεταξύ Κέας και Λαυρίου. Το νησί σήμερα είναι ακατοίκητο πλην μερικών βοσκών που βρίσκονται στην περιοχή. Το λιμάνι του δεν το προσεγγίζει καράβι της γραμμής, αλλά δέχεται εκδρομείς που φτάνουν από το Λαύριο. Ο μύθος λέει ότι σε μια σπηλιά στην βόρεια πλευρά του νησιού ο άνθρωπος που προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο, ο Πάρης, έκρυψε την απαχθείσα Ωραία Ελένη. Η Μακρόνησος έχει την δική της θέση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.