Κεφαλονιά Πληροφορίες

Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά ή αλλιώς Κεφαλληνία, είναι νησί του Ιονίου πελάγους κι ανήκει στα Επτάνησα. Είναι το έκτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ελλάδα μετά την Κρήτη, την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τη Χίο. Η Κεφαλονιά είναι το νησί Μελίτη στις Πράξεις των Αποστόλων.

Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραικού κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης.

Το νησί έχει έκταση περίπου 773 τχ και σε αυτό κατοικούν περίπου 35801 κάτοικοι.

Μεγάλο μέρος της έκτασης του καταλαμβάνει η οροσειρά Αίνος χαρακτηρισμένη ως εθνικός δρυμός, με σημαντικότερες κορυφές τις Μέγας Σωρός (1628 μ) Αγία Δυνατή (1131 μ) Ευμορφία (1043 μ) και Κόκκινη Ράχη (1078 μ) Ο Αίνος είναι από τα όρη με τις πλέον έκτακτες καιρικές συνθήκες, δεχόμενο πρώτο στην Ελλάδα τα χαμηλά βαρομετρικά που έρχονται από δυσμάς. Είναι διάσημος για την μοναδική στον κόσμο Κεφαλληνιακή Μαύρη Ελάτη και για αυτό ονομάζεται ‘Monte Nero’ (Μαύρο Βουνό) αλλά και για τις αγέλες των άγριων μικρόσωμων αλόγων του της φυλής Equus Caballus.

Οι σημαντικότερες πεδιάδες είναι αυτές της Κραναίας, της χερσονήσου Παλικής, του Αρακλείου και της Σάμης.