Κυπαρισσία Πληροφορίες

Κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία είναι κωμόπολη στα βορειοδυτικά του νομού Μεσσηνίας. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού που έγινε το 2011 η Κυπαρισσία είχε 7728 κατοίκους. Η Κυπαρισσία είναι το γεωργικό και εμπορικό κέντρο της επαρχίας Τριφυλλίας.

Είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση, καθώς απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, επίσης γνωστό με το όνομα Ψυχρό, έως τα νερά του Ιονίου Πελάγους, δηλαδή σε υψόμετρο από 0 εως 116 μέτρα. Απέχει 255 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Αθήνα, 63 χιλιόμετρα νότια από τον Πύργο Ηλείας, 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Τρίπολη, 67 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Καλαμάτα και 74 χιλιόμετρα βόρεια από την Μεθώνη.

Το όνομά της, η Κυπαρισσία το οφείλει κατα άλλους μεν στα πολλά κυπαρίσσια, σαν δάση γύρω της, στη χαραυγή της ιστορίας της, κατα άλλους δε στον Κυπάρισσο. Αυτός ήταν γιος του Μινύα.

Ο μύθος πάντα, θέλει τον Κυπάρισσο, καλό κυνηγό και φίλο του θεού της μουσικής και του φωτός, του Απόλλωνος. Κάποτε στο κυνήγι του, σκότωσε ένα ελάφι. Και από τότε, μελαγχόλησε. Πριν να πεθάνει, τον λυπήθηκαν οι θεοί και άκουσαν τις παρακλήσεις του. Τον έκαναν κυπαρίσσι. Και πολλά ήταν τα κυπαρίσσια την εποχή εκείνη στην Κυπαρισσία, στην πόλη δηλαδή που λατρευόταν ο θεός φίλος του Κυπάρισσου, ο Απόλλων.

Στην Κυπαρισσία λατρευόταν τότε πλην του Απόλλωνος και η θεά της σοφίας, η Αθηνά. Είχε και την επωνυμία Κυπάρισσος ή Κυπαρίσσια Αθηνά, της οποίας μάλιστα ο ναός βρισκόταν στη θέση του σημερινού ναού της Αγίας Τριάδας (λέγεται ότι η Αγία Τράπεζα του ναού στηρίζεται πάνω στα απομεινάρια μιας κολόνας του αρχαίου) Ο ναός του Απόλλωνος πρέπει να ήταν εκεί που είναι σήμερα το παλαιοκτισμένο εκκλησάκι του καβαλάρη Αη Γιώργη, κοντά στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού. Επίσης λατρευόταν και ο θεός Διόνυσος.

Αναζητώντας τις ρίζες, βρίσκουμε τις πρώτες αναφορές για την Κυπαρισσία στους στίχους του Ομήρου. Ο μεγάλος ταξιδευτής και γεωγράφος της αρχαιότητας Παυσανίας πέρασε από τον Κυπαρισσίεντα και έκανε αναφορές, μεταξύ άλλων και στη Διονυσιάδα πηγή (σημερινό Αη Λαγούδη) στην παραλία της πόλης.