Λάρισα Πληροφορίες

Λάρισσα

Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας, έδρα του δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 144651 μόνιμους κατοίκους, καταλαμβάνει έκταση περίπου 88 τχ και έχει μέσο σταθμικό υψόμετρο 70 μέτρα. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών.

Το όνομα της Λάρισας είναι προελληνικό Πελασγικής προέλευσης, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον Ελλαδικό χώρο και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη, το όνομα αυτό είχε και η ακρόπολη του Αργους. Επίσης, σύμφωνα με την μυθολογία, η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην Πελασγική περίοδο από τον ήρωα Λάρισο, γιο του Πελασγού.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η νύμφη Λάρισα παίζοντας με τη μπάλα της δίπλα στον Πηνειό γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από αυτήν πήρε το όνομα της η πόλη. Η Λάρισα, κατά την μυθολογία, ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ήταν κόρη του Πελασγού.

Μακριά από τους θρύλους και τις παραδόσεις για την όμορφη νύμφη, οι ειδικοί στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν την ονομασία της πόλης, θεωρούν ότι αυτή προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ ευφημισμό, μιας και ο χαμηλός γήλοφoς του Φρουρίου με τίποτα δεν ταιριάζει στη σημασία της λέξης Λάρισα, δηλαδή αυτής της λίθινης ακρόπολης ή οχυρού.

Η πόλη της Λάρισας είναι χτισμένη σε μεσόγεια θέση στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού και βρίσκεται στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της Θεσσαλικής πεδιάδας. Το υψόμετρο της πόλης από το επίπεδο της θάλασσας είναι στα 80 μέτρα. Τα βουνά που περικλείουν την πόλη είναι τα εξής: από ανατολικά τα όρη Οσσα (1972 μ) και Μαυροβούνι (1054 μ) από βόρεια ανατολικά τα όρη Κάτω Ολυμπος (1587 μ) και Ολυμπος (2918 μ) από βόρεια δυτικά το όρος Μελούνα και το όρος Τίτανος (693 μ) Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δεν υπάρχει κάποια φυσική λίμνη.

Σήμερα η Λάρισα είναι μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές πόλεις. Διαθέτει τρία δημόσια νοσοκομεία: το Γενικό νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Φιλοξενεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Είναι η έδρα της τακτικής αεροπορίας, της 1ης στρατιάς, του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, του Θεσσαλικού θεάτρου, των τμημάτων Ιατρικής και Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, του τρίτου μεγαλύτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος της Ελλάδας. Από τo 2019 μετά την κατάργηση των ΤΕΙ όλης της χώρας, νέα τμήματα και σχολές φιλοξενούνται στις κτιριακές, εργαστηριακές και διοικητικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Λάρισα καταλαμβάνει επίσης την πρώτη θέση μεταξύ Ελληνικών πόλεων σε ποσοστό κάλυψης πρασίνου ανά τμ αστικού χώρου.

Στην οδό Καρδίτσης υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές φυλακές της χώρας, το κλειστό κατάστημα Λάρισας.

Η Λάρισα αποτελεί μεγάλο οδικό κόμβο. Ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ διέρχεται σε μικρή απόσταση από την πόλη, παρακάμπτοντάς την ανατολικά και ενώνοντάς την με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η ΕΟ6 ενώνει τη Λάρισα με τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα και τον Βόλο, ενώ ΕΟ3 συνδέει την πόλη με την Κοζάνη και την υπόλοιπη δυτική Μακεδονία στα βόρεια. Η εθνική οδός Λάρισας – Καρδίτσας την ενώνει με την Καρδίτσα. Για την αποσυμφόρηση της κίνησης εντός της πόλης, τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί και δοθεί στην κυκλοφορία τμήματα του εξωτερικού δακτυλίου της Λάρισας, o οποίος παρακάμπτει κυκλικά το πολεοδομικό συγκρότημα και συνδέει περιμετρικά τις συνοικίες της πόλης.

Από τον κεντρικό σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ της πόλης στην οδό Ολύμπου, πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Κέρκυρα, τα Γρεβενά, την Αρτα, την Πρέβεζα, την Φλώρινα, την Καστοριά, την Αιδηψό, το Αγρίνιο καθώς και προς τις περισσότερες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Ενώ υπάρχουν, άλλοι δυο ξεχωριστοί σταθμοί. Στην λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, λειτουργεί σταθμός για την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ νομού Τρικάλων και των ΚΤΕΛ νομού Καρδίτσας, ενώ στο 7ο χιλιόμετρο της ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου λειτουργεί από το 2015 ο περιφερειακός σταθμός υπεραστικών ΚΤΕΛ για την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ Αχαίας, Ηρακλείου – Λασιθίου, Χανίων – Ρεθύμνου, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Εβρου, Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Ημαθίας και Καβάλας.

Η πόλη της Λάρισας για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών συγκοινωνιών της, καθώς και την σύνδεση της με κοντινούς οικισμούς, διαθέτει έναν σύγχρονο στόλο λεωφορείων και 17 λεωφορειακές γραμμές.

Επίσης, η πόλη της Λάρισας από το 2003 διαθέτει και ποδηλατόδρομους συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων. Με την μελλοντική επέκταση τους προβλέπεται να φτάσουν συνολικά τα 54 χιλιόμετρα.

Από την Λάρισα περνάει ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας που την συνδέει σε προαστιακό επίπεδο με την Θεσσαλονίκη και όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, με χρήση αμαξοστοιχιών προαστιακού σιδηροδρόμου από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης. Σύνδεση με υπεραστικά δρομολόγια υπάρχει απευθείας με την πόλη του Βόλου, ξανά σε επίπεδο προαστιακής σύνδεσης, την πόλη της Αθήνας και φυσικά με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς των διαδρομών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του δικτύου των Ελληνικών σιδηροδρόμων, η γραμμή Λάρισας – Βόλου αναμένεται να εκσυγχρονιστεί και συγκεκριμένα να ηλεκτροδοτηθεί και να γίνει διπλής κατεύθυνσης.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης χρησιμοποιείται για εθνική διασύνδεση με έκτακτες πτήσεις, αν και στο παρελθόν υπήρχε λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου με εμπορικές πτήσεις, καθώς και σύνδεση με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίες όμως διακόπηκαν το 1994, λόγω μειωμένης κίνησης. Πλέον εξυπηρετείται από τον κρατικό αερολιμένα Νέας Αγχιάλου, ο οποίος απέχει 70 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η ποδοσφαιρική της ομάδα, η Αθλητική Ενωση Λάρισας (ΑΕΛ) είναι η μόνη επαρχιακή ομάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει Πρωτάθλημα και δύο κύπελλα Ελλάδας.