Λευκάδα Πληροφορίες

Λευκάδα

Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Παξοί αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τχ) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 23000 κατοίκους. Το ψηλότερο βουνό της Λευκάδας είναι τα Σταυρωτά, με απότομες πλαγιές και ύψος 1184 μέτρα.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά με εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας και τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου) συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Μαζί με την Εύβοια, είναι τα δυο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.

Οι βασικές μορφές οικονομίας στο νησί είναι ο τουρισμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, καθιστώντας την Λευκάδα ένα απο τα πιο πολυσύχναστα καλοκαιρινά θέρετρα στη Μεσόγειο και η ενασχόληση των κατοίκων με την γεωργία, την αμπελουργία, την ελαιουργία και την αλιεία απο τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα.

Στην Λευκάδα λειτουργεί από το 1986 το αναμορφωμένο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο, δυναμικότητας 100 κλινών και αποτελούμενο από 13 τμήματα. Το νοσοκομείο στην αρχική του μορφή ήταν αδελφάτο για τους Ιταλούς και σχολείο για τους απόρους, ενώ επίσημα ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1953 αποτελούμενο από 3 τμήματα (Παθολογικό, Χειρουργικό και Μαιευτικό) Στην Λευκάδα λειτουργεί ολοκαίνουριο δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο παραδόθηκε στα μέσα του 2019 και αποτελεί το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Ελλάδας.

Οι πινακίδες των οχημάτων ξεκινούν από ΕΥΑ 1000 και φτάνουν έως ΕΥΧ 9999 Το φανταστικό νησί Malden από το παιχνίδι Operation FlashPoint βασίζεται στην Λευκάδα.