Νάξος Πληροφορίες

Νάξος

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο πέλαγος. Στη ραχοκοκαλιά της κορυφογραμμής της δεσπόζουν τα βουνά Ζευς (1004) Κόρωνος (997) Φανάρι (908) που είναι τα υψηλότερα των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου, στις ανατολικές Κυκλάδες, έχοντας βόρεια την Μύκονο, ανατολικά την Δονούσα, νοτιοανατολικά την Αμοργό, νότια την Ιο και δυτικά την Πάρο. Απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 103 ναυτικά μίλια και από το λιμάνι της Ραφήνας 87 ναυτικά μίλια. Ο κάτοικος της Νάξου ονομάζεται Ναξιώτης ή Αξιώτης.

Η ακτογραφία της Νάξου δεν παρουσιάζει κολπώσεις ανεπτυγμένες ούτε ασφαλή φυσικά λιμάνια και οι κάτοικοι ασχολούνται περισσότερο με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες και πολύ λίγο με αλιευτικές. Στο βόρειο και βορειοανατολικό άκρο του νησιού υπάρχει ο ορμίσκος του Απόλλωνα που παρέχει μερική ασφάλεια στα πλοία. Στα δυτικά η χερσόνησος Στελίδα, σχηματίζει τον όρμο του Αγίου Προκοπίου, στα βόρεια του οποίου βρίσκεται η Χώρα και το κύριο λιμάνι του νησιού. Τα πρώτα λιμενικά έργα ξεκίνησαν το 1919 με την ένωση της νησίδας Παλάτια ή Στρογγύλης ή Βάκχου. Στα νότια βρίσκεται ο ορμίσκος Πάνορμος, που εξασφαλίζει τα πλοία από βόρειους ανέμους.

Εκτός των μαρμάρων στο κέντρο και βορειοανατολικά κοντά στη Κόρωνο, υπάρχουν επίσης τα περίφημα κοιτάσματα σμύριδας. Το μοναδικό μέρος του κόσμου στο οποίο απαντάται το συγκεκριμένο πέτρωμα σε ποσότητα. Τη Νάξο κατατέμνει από βόρεια προς νότια μία ορεινή ράχη σχεδόν ενιαία, γυμνή και βραχώδης, με υπέροχες γεωλογικές μορφές. Τον χειμώνα δεν αποκλείεται η χιονόπτωση.