Πόρος Πληροφορίες

Πόρος

Ο Πόρος είναι νησί του Σαρωνικού κόλπου. Η αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Εχει 3993 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς της Τροιζηνίας.

Ο Πόρος είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο Λεμονοδάσος, ενώ είναι δημοφιλής σαν τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον ναύσταθμο. Η Καλαυρία είναι το αρχαιότερο νησί που ανεδύθη μετά τον κατακλυσμό, είναι ιζηματογενής, και κυριαρχείται από ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα. Η Σφαιρία είναι ηφαιστειογενούς προελεύσεως και ανεδύθη από έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων, η δε πόλη του Πόρου είναι κτισμένη ακριβώς επάνω σε έναν μικρό θολωτό κρατήρα.

Το ιστορικό Ρολόι, δωρεά του εμπόρου και βουλευτή Ιωάννη Παπαδόπουλου, ψηλά στο λόφο της Σφαιρίας, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο νοτιοανατολικό μέρος της Καλαυρίας, βρίσκεται η ιστορική μονή Καλαυρίας, ή μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713

Μετά την επανάσταση του 1821 στον Πόρο δημιουργήθηκε ο πρώτος ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού. Στο ναύσταθμο του Πόρου παροπλίστηκε, για αρκετά έτη, το εύδρομο Γεώργιος Αβέρωφ, πριν μεταφερθεί στον όρμο του Φαλήρου.

Ο Πόρος φιλοξένησε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, όπως η ταινία με τον κωμικό Θανάση Βέγγο, Τύφλα Να Εχει Ο Μάρλον Μπράντο, τμήμα της ταινίας, Η Αλίκη Στο Ναυτικό και άλλες.