Ρέθυμνο Πληροφορίες

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Κρήτης. Εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι 10500 και πλέον ενεργοί φοιτητές καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ζωντανή κατά την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 34300 κατοίκους και του δήμου σε 55525 κατοίκους. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Στην πόλη λειτουργεί το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ρεθύμνου, το γήπεδο της Σοχώρας και το στάδιο Γάλλου.

Η πόλη επενδύει ιδιαίτερα στον τουρισμό, κλασσικό και εναλλακτικό, διαθέτει μεγάλο δίκτυο ξενοδοχειακών μονάδων και προσφέρεται για συνεδριακό τουρισμό, αγροτουρισμό, για τουρισμό με ποδήλατα, ορειβατικό τουρισμό και θαλάσσια σπόρ.

Το λεωφορείο είναι το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς στο Ρέθυμνο και την Κρήτη εν γένει. Το ΚΤΕΛ Ρεθύμνης βρίσκεται Σταμαθιουδάκη και Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη.

Η πόλη δεν διαθέτει αεροδρόμιο, ούτε υπάρχει κάποιο μέσα στον νομό, έτσι το Ρέθυμνο εξυπηρετείται αεροπορικά από τα αεροδρόμια Χανίων (με απευθείας λεωφορειακό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης) και Ηρακλείου αν και προβλέπεται η κατασκευή υδατοδρομίου για πτήσεις με υδροπλάνα, χωρίς ωστόσο κάποια ακριβή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας.

Το πλοίο είναι το μοναδικό μέσο μεταφορών του Ρεθύμνου προς την εκτός Κρήτης Ελλάδα, αν και στο παρελθόν δεν υπήρχε σταθερή εξυπηρέτηση. Από την μαρίνα Ρεθύμνης γίνονται αναχωρήσεις κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή προς Σαντορίνη, Μήλο και Πειραιά από την SeaSpeed Ferries ως επιδοτούμενη άγονη γραμμή.

Περιμετρικά της πόλης του Ρεθύμνου διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος 90 γνωστός και ως ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης) ο οποίος όταν ολοκληρωθεί, θα συνδέει το Ρέθυμνο με την Κίσσαμο, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τον Αγιο Νικόλαο και την Σητεία. Το Ρέθυμνο εξυπηρετείται μέσω τριών ανισόπεδων κόμβων. Υπάρχει επίσης και η παλαιά Εθνική Οδός 90 η οποία διέρχεται μέσα από το Ρέθυμνο και αντικαθιστάται σταδιακά από τον ΒΟΑΚ Από το Ρέθυμνο ξεκινούν τέσσερις επαρχιακές οδοί.