Σαμοθράκη Πληροφορίες

Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού πελάγους. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ιμβρος και Θάσος. Απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τχ ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο Ελληνικό νησί στο Αιγαίο, με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν Φεγγάρι (όπως και την υψηλότερη κορυφή του) καθώς είναι, όπως λέγεται, τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι. Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει, ψηλή Θράκη, από το αρχαιοελληνικό σάμος, υψηλή.

Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 2859 κάτοικοι. Μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας, η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοικά μόνο με την Αλεξανδρούπολη, ενώ παλαιότερα συνδέονταν με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου. Η οικονομία της Σαμοθράκης βασίζεται επί το πλείστον στον τουρισμό και την αλιεία.

Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2.75 μέτρων, εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, στην αρχαιότητα, στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.

Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού, οι ντόπιοι τις ονομάζουν βάθρες και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα.

Το νησί έχει ωοειδές σχήμα, με ακτογραμμή 59 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περίπου τα 35 αποτελούν παραλίες, οι περισσότερες από αυτές πετρώδεις. Η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Σαμοθράκη είναι μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όσον αφορά τηΝ θαλάσσια και υποβρύχια ζωή που φιλοξενεί.

Παρά τις φυσικές ομορφιές και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον από όλες τις ιστορικές περιόδους, η τουριστική βιομηχανία στην Σαμοθράκη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, σε σύγκριση με άλλα Ελληνικά νησιά. Αυτό όμως το γεγονός, αποτελεί βασική αιτία που το νησί παραμένει παρθένο και διατηρεί το φυσικό του περιβάλλον απρόσβλητο από την αλόγιστη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει άλλες περιοχές και ιδίως νησιά της Ελλάδας.