Σχοινούσα Πληροφορίες

Σχοινούσα

Η Σχοινούσα είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου πελάγους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σχοινούσσα. Η Σχοινούσα είχε πληθυσμό 256 άτομα στην απογραφή του 2011

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία, το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Η ονομασία Σχοινούσα απαντάται σε έγγραφα της μονής Χοζοβιώτισσας της Αμοργού, του 15ου αιώνα. Σε παλιούς ναυτικούς χάρτες του 18ου αιώνα, που υπάρχουν στο ναυτικό μουσείο της Υδρας, το νησί αναφέρεται ως S Quinoze, πιθανό όνομα Ενετού στρατιωτικού διοικητή. Σε πολλά έντυπα αναφέρεται και ως Εχινούσα.

Η Σχοινούσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος των μικρών ανατολικών Κυκλάδων. Τη συναντάμε νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς. Είναι ένα μικρό νησί, με έκταση 8144 τχ που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές.

Ανήκει στην επαρχία της Νάξου. Εχει τακτική συγκοινωνία, με το ταξίδι από τον Πειραιά ως το Μερσίνι, το ασφαλές λιμάνι της, να διαρκεί 7 με 8 ώρες. Το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Μύλος με υψόμετρο 133 μέτρα.

Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, την Χώρα και την Μεσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1.2 χλμ από το λιμάνι.

Τα παλαιότερα χρόνια το νησί είχε υποστεί πολλές καταστροφές από πειρατικές επιδρομές. Ετσι, οι κάτοικοι έκτισαν το χωριό της Παναγιάς, όπως αλλιώς αποκαλούν την Χώρα, από την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής, σε ύψωμα, για να έχουν ορατότητα προς την θάλασσα. Τα σπίτια είναι κτισμένα με την χαρακτηριστική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσαριά, διακρίνεται για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και απέχει 3 χλμ από την Χώρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.