Θάσος Πληροφορίες

Θάσος

Η Θάσος βρίσκεται στην βόρεια Ελλάδα, απέναντι από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας. Το μήκος των ακτών της φτάνει τα 115 χλμ και η επιφάνεια του εδάφους της απλώνεται σε 378.84 τχ Μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων την χωρίζει από την Καβάλα και μόλις 6 ναυτικών μιλίων από την Κεραμωτή και το αεροδρόμιο της Καβάλας.

Εδρα του νησιού είναι ο Λιμένας, ο οποίος συχνά συγχέεται με τα Λιμενάρια, την δεύτερη κωμόπολη του νησιού. Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι και άλλα. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους και τα βουνά. Εχει περίπου 14000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η νήσος οφείλει την ονομασία της στον Θάσο, επικεφαλής Φοινίκων αποίκων.

Κατά την μυθολογία, η Θάσος ανακαλύφθηκε με αφορμή μια από τις πολλές ερωτικές περιπέτειες του Δία. Οταν ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, έκλεψε την κόρη του βασιλέως της Φοινίκης Αγήνορα, την Ευρώπη, αυτός ζήτησε από τους γιους του Φοίνικα, Κίλικα, Κάδμο και τον εγγονό του Θάσο να την αναζητήσουν. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του, ο Θάσος βρέθηκε κάποια στιγμή στο νησί. Γοητεύτηκε από την απαράμιλλη ομορφιά και τα κάλλη του νησιού και μην μπορώντας να επιστρέψει πίσω χωρίς την Ευρώπη, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί.

Η Θάσος είναι ορεινός τόπος, Η ψηλότερη κορυφή της είναι το Ψαριό ή Υψάριον (1203 μ) Η πρόσβαση είναι εύκολη χάρη στους δασικούς δρόμους. Χαρακτηρίζεται από πλούσιους κάμπους με ελαιόδενδρα. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστή για το πλούσιο υπέδαφός της σε σίδηρο και χρυσό και στο κατάλευκο μάρμαρό της.

To νησί σε όλη του την έκταση έχει ακτές, όπως την Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, την Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, τον Παράδεισο, την Θημωνιά, την Αλυκή, την Ψιλή Αμμο, το Αστρίς, την Ακτή του Ποτού, το Πευκάρι, την Ακτή Λιμεναριών μέχρι την Τρυπητή, τον Ατσαπά στην Σκάλα Μαριών, την Ακτή Καλλιράχης, την Ακτή Σωτήρας, την Ακτή Αλσυλλίου (Δασύλιο) στην Σκάλα Πρίνου, τη Σκάλα Ραχωνίου, τον Παχύ, το Παπαλιμάνι, τη Γλυφάδα και στην πόλη του Λιμένα την Ακτή Αγίου Βασιλείου, την παραλία (συνοικισμού) στην ανατολική πλευρά της πόλης, το Νυστέρι και το Γλυκάδι (2 – 3 χλμ από Λιμένα). Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι πηγές που υπάρχουν στην Παναγία της Θάσου.

Το κλίμα της Θάσου είναι εύκρατο, δροσερό το καλοκαίρι και ήπιο το χειμώνα. Ο Ιπποκράτης μάς έχει αφήσει πολύτιμες καταγραφές για το Θασιακό κλίμα, όταν για 3 χρόνια διέμενε στο νησί τον 5ο αιώνα πχ Στο βιβλίο Επιδημίες Α δηλώνει ότι στην Θάσο, γενικά ο χειμώνας έμοιαζε με άνοιξη. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 17.2 βαθμοί Κελσίου, η δε μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία είναι 23.4 βαθμοί Κελσίου.

Οι δραστηριότητες που ευνοούνται στην Θάσο περιλαμβάνουν το θαλάσσιο σκι, την πεζοπορία, την ορειβασία, καθώς και την παρατήρηση πουλιών. Εχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της διεθνούς οργάνωσης Bird Life για την συνεχή παρακολούθηση από εθελοντές της σημαντικής περιοχής για τα άγρια πουλιά στη Θάσο. Ενα τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερης αξίας για τα άγρια πουλιά (έχουν ανάλογα χαρακτηριστεί άλλες 96 περιοχές σε όλη την Ελλάδα) και είναι από τις πρώτες πανελλαδικά περιοχές που έχουν μπει σε καθεστώς παρακολούθησης από εθελοντές των παραπάνω οργανώσεων. Τα στοιχεία που συλλέγονται ταξινομούνται και δημιουργούν, μαζί με τα στοιχεία από όλες τις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ευρώπης, μια μεγάλη πανευρωπαική βάση δεδομένων. Αυτό επιτρέπει σε ειδικούς επιστήμονες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να παρακολουθεί τις αυξομειώσεις των πληθυσμών κάθε σημαντικού είδους της ορνιθοπανίδας στην Ευρώπη, τις αλλοιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος από ανθρώπινες δραστηριότητες στους βιότοπους και μέσω των εθελοντών να ελέγχεται κάθε παράνομη δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.

Στην Θάσο υπάρχει έντονο το στοιχείο του ποδοσφαίρου, καθώς σχεδόν κάθε χωριό του νησιού εκπροσωπείται απο την ποδοσφαιρική του ομάδα στα Πρωταθλήματα της Καβάλας. Επίσης στον Λιμένα, δραστηριοποιείται ομάδα βόλλει.

Το νησί της Θάσου διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος είχε τύχει εκμετάλλευσης ήδη από τα αρχαία χρόνια: εξόρυξη βασικών και πολύτιμων μετάλλων, ώχρας και μαρμάρων. Ανασκαφές στη νότια Θάσο έφεραν στο φως προιστορικά ορυχεία ώχρας που αποτελούν σταθμό στην εξορυκτική δραστηριότητα της ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας τα πρώτα υπόγεια ορυχεία στον ευρωπαικό χώρο, και ίσως στον κόσμο, με οριζόντια υπόγεια εξόρυξη.

Παρά το γεγονός ότι ο Ηρόδοτος αναφέρει μόνο την εκμετάλλευση χρυσού στην Θάσο (μεταξύ Κοινύρων και Αινύρων, σημερινή Ποταμιά και κάτω από την ακρόπολη της Θάσου) εντούτοις έχουν εντοπιστεί μια σειρά από αρχαία μεταλλεία εξόρυξης μολύβδου – αργύρου σε μια ζώνη που αρχίζει από το ακρωτήρι Σαλονικιός στο νότιο τμήμα και καταλήγει στο ακρωτήρι Παχύς στο βόρειο τμήμα του νησιού: Βούβες, Κουμαριά, Μαρλού – Κουρλού και Σωτήρος καθώς και πολλοί χώροι εκκαμίνευσης: Αερμόλα, Σκωρίδια, Παδιά και Σκρές.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή όπου σήμερα σώζεται το μεταλλευτικό συγκρότημα Λιμεναρίων Θάσου, αναπτύχθηκε μεταλλευτική δραστηριότητα εξόρυξης και επεξεργασίας κοιτασμάτων σιδήρου – μολύβδου – ψευδαργύρου (ορυχεία καλαμίνας) από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και την οριστική διακοπή των εργασιών το 1962

Το ιστορικό λατομείο μαρμάρου των Αλυκών Θάσου που είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό βυθισμένο, λειτούργησε από τον 6ο αιώνα πχ έως τον 6ο αιώνα μχ δημιουργώντας πλούτο στην περιοχή. Ο χώρος λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο και σημείο αναφοράς για το μάρμαρο και τα προιόντα του, σε όλη την διάρκεια της Ελληνικής, Ρωμαικής και ένα μεγάλο μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πιθανότατα τα μάρμαρα που κοσμούν άλλες αρχαιολογικές περιοχές, όπως πχ την Αμφίπολη, να προέρχονται απο το αρχαίο λατομείο της Αλυκής. Τέλος, στην σύγχρονη εποχή, τα σημαντικά κοιτάσματα μαρμάρου της Θάσου (Λευκό Θάσου, Λευκό Λιμένα Θάσου, Πρίνος, Κρυσταλλίνα Θάσου) συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία εδώ και πολλές δεκαετίες.