Ζάκυνθος Πληροφορίες

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα Τζάντεή Φιόρο του Λεβάντε (Ανθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Η έκτασή της είναι 406 τχ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 40758 κατοίκους. Από την Πελοπόννησο απέχει 9.5 ναυτικά μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) Οι κάτοικοί της καλούνται Ζακύνθιοι ή Ζακυνθινοί. Υρία είναι ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού της Ζακύνθου.

Το σχήμα της Ζακύνθου είναι ακανόνιστο τριγωνικό με το μεν βορειότερο άκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήριο Σκινάρι, ενώ στο νοτιοανατολικό να σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά μεταξύ των δύο ακρωτηρίων, Μαραθιά δυτικά και Γέρακας ή Γεράκι, ανατολικά. Μέσα στον κόλπο του Λαγανά υπάρχουν τρία νησιά, το Μαραθονήσι, ο Αγιος Σώστης και το Πελούζο, ενώ 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοι Στροφάδες.

Ο κόλπος του Λαγανά, με την μαγευτική παραλία του, έχει ανακηρυχθεί από το 1999 εθνικό πάρκο, καθώς είναι τόπος ωοτοκίας της υπό εξαφάνιση χελώνας Καρέττα Καρέττα. Οι δυτικές ακτές έχουν μήκος περίπου 34 χιλιόμετρα, είναι βραχώδεις και απότομες, σχηματίζοντας πολλές σπηλιές και κολπίσκους. Αντίθετα, οι ανατολικές ακτές που βλέπουν προς την Πελοπόννησο και έχουν μήκος 37 χιλιόμετρα είναι αμμώδεις με όμορφες παραλίες.