Μουσείο Μπουμπουλίνας Στις Σπέτσες

Σπέτσες

Το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, λειτουργεί από το 1992 ως μουσείο. Γίνεται ξενάγηση αρκετές φορές την ημέρα, διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Ο επισκέπτης μαθαίνει για τη ζωή της Μπουμπουλίνας και βλέπει προσωπικά αντικείμενα της και κειμήλια του επαναστατικού αγώνα.

Το μουσείο στεγάζεται στο πρώτο όροφο του αρχοντικού, που αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, την υποδοχή, την τραπεζαρία, την σάλα και το τζάκι. Πρόσβαση στο πρώτο όροφο, έχουμε από την εξωτερική πέτρινη σκάλα, που βρίσκεται στην αυλή του αρχοντικού.

Στο δωμάτιο της μεγάλης σάλας, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο ταβάνι και την επίπλωση του 18ου προς 19ου αιώνα, τα όπλα της επανάστασης του 21 και βέβαια την πιστόλα της Μπουμπουλίνας. Βρίσκει κάποιος επίσης, το χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγαμέμνονας με τις 8 κλειδαριές, πορτρέτα της οικογένειας της Μπουμπουλίνας και την ελαιογραφία που απεικονίζει την ηρωίδα της επανάστασης να πραγματοποιεί την επίθεση της στο Ναύπλιο.

Στο δωμάτιο της υποδοχής, δεσπόζει το αντίγραφο του πίνακα του Peter Von Hess, που απεικονίζει την Μπουμπουλίνα να διατάζει την επίθεση στο Ναύπλιο. Υπάρχουν ακόμα, γκραβούρες, προσωπικά αντικείμενα, επιστολές της επανάστασης του 21 εκ των οποίων και δύο της ίδιας της Μπουμπουλίνας. Στην βιβλιοθήκη, υπάρχουν σπάνια βιβλία, η μαντίλα της Μπουμπουλίνας και ένα Αφρικανικό ξίφος, δώρο του τσάρου Αλέξανδρου Α Βλέπει ακόμα κάποιος, μενταγιόν της Μπουμπουλίνας, μετάλλια και πορσελάνες. Στο τοίχο του δωματίου, βρίσκεται το φιρμάνι, η άδεια του Σουλτάνου, για την κατασκευή του πλοίου Αγαμέμνονας, ενώ στην πίσω πλευρά, υπάρχει το σχέδιο του.

Στο δωμάτιο της τραπεζαρίας δεσπόζει το ξύλινο μοντέλο του πλοίου Αγαμέμνονας, ενώ βρίσκουμε συλλογές από πορσελάνες Αγγλικής και Κινεζικής κατασκευής, μια πολύ ωραία εικόνα του Αγίου Νικολάου και σπάνια βιβλία.

Στο δωμάτιο με το τζάκι, υπάρχει επίπλωση του 19ου αιώνα, φωτογραφίες των απογόνων της Μπουμπουλίνας και αντικείμενα καθημερινότητας, όπως η Βενετσιάνικη κασέλα, ένα Γαλλικό ρολόι με πορσελάνη Sevres, μινιατούρες, κεντήματα, χάρτες και ελαιογραφίες. Χαρακτηριστική είναι μία ξύλινη ντουλάπα, η λεγόμενη μεσάντρα, που χρησίμευε πολλές φορές και ως κρύπτη και που χωρίζει το τζάκι από την υποδοχή.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να γοητευτεί από την βοτσαλωτή αυλή στο εξωτερικό του αρχοντικού, με ελιές, φυτά και λουλούδια, στην οποία φιλοξενούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικές ακροάσεις.

Το αρχοντικό, που κινδύνευσε από κατάρρευση, διασώθηκε από τον απόγονο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, Φίλιππο Δεμερτζή Μπούμπουλη. Λέγεται ότι το μουσείο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 500000 επισκέπτες, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές, που μαθαίνουν έτσι την ιστορία του τόπου και την μάχη για την ελευθερία μέσα απο τη ζωή μιας συναρπαστικής ηρωίδας της επανάστασης.