Ναός Του Ελλανίου Διός Στην Αίγινα

Αίγινα

Στην ψηλότερη κορυφή της Αίγινας, στο Ελλάνιο όρος, στα 540 μέτρα, βρίσκεται εκκλησία αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία. Στη θέση της, αρχαιότερα, υπήρχε ο ναός του Ελλανίου Διός.

Η πρόσβαση γίνεται από χωμάτινο ανηφορικό μονοπάτι. Πρόκειται για ναό αφιερωμένο στον βροχοποιό Δία, στον οποίο προσευχήθηκε ο βασιλιάς Αιακός, έτσι ώστε να βρέξει επιτέλους, μετά από μία περίοδο μακράς ανομβρίας. Λέγεται ότι η ανομβρία ήταν η τιμωρία των θεών, επειδή ο Πέλοπας σκότωσε τον βασιλιά Στύμφαλο. Σύμφωνα με το Μαντείο των Δελφών και την Πυθία, έπρεπε ο βασιλιάς Αιακός να κάνει την δέηση στον Δία. Ετσι και έγινε. Τα σύννεφα σκέπασαν την κορυφή του βουνού και έβρεξε. Για να ευχαριστήσει τον θεό, ο Αιακός έχτισε τον ναό του Ελλανίου Διός.

Στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία μπορεί κανείς να δει μεγάλες εντοιχισμένες πέτρες, οι οποίες είναι πιθανό να αποτελούσαν τμήματα του ναού του Ελλανίου Διός. Στο Ελλάνιο όρος, αλλά και στο χωριό Λαζάρηδες έχει βρεθεί Μυκηναικός οικισμός και τάφοι. Στο Ελλάνιο όρος υπήρχαν μεγάλα βράχια από γρανίτη και βρίσκει κανείς δύο δεξαμενές. Σε μία από αυτές βρέθηκε χάλκινη υδρία αφιερωμένη στον Ελλάνιο Δία.