Αίγινα Αξιοθέατα

Αίγινα

Το νησί παρουσιάζει σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο ναός Της Αφαίας, η Παλαιοχώρα, τα υπολείμματα του ναού του Ελλανίου Διός, ο ιστορικός οικισμός της Κολώνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Γνωστές παραλίες του νησιού είναι ο Μαραθώνας και η Αγία Μαρίνα. Δημοφιλές τουριστικό κέντρο αποτελεί επίσης το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, καθώς και πληθώρα εκκλησιών που διασώθηκαν μετά την Τουρκοκρατία.

Στο νότιο άκρο του νησιού, 9 χλμ από το λιμάνι της Αίγινας, βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο της Πέρδικας. από όπου τους καλοκαιρινούς υπάρχει συχνή καθημερινή σύνδεση (με καίκι) με το νησάκι της Μονής.

Το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτούργησε στην Αίγινα (αλλά και γενικά στην απελευθερωμένη Ελλάδα) ήταν το Κεντρικό Σχολείο, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1829 Σκοπός του σχολείου αυτού, τριετούς φοιτήσεως, ήταν να δημιουργηθούν δάσκαλοι αλλά και στελέχη για τις κρατικές υπηρεσίες. Το Κεντρικό Σχολείο στεγάστηκε στο Ευνάρδειο κτίριο, στο οποίο προηγουμένως συνεδρίαζε το Πανελλήνιον και το οποίο είχε κατασκευαστεί με συνδρομή του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Ευνάρδου. Μετά το θάνατο του Καποδίστρια, το σχολείο έκλεισε, τον Ιανουάριο του 1832