Αγιος Νικόλαος Αξιοθέατα

Αγιος Νικόλαος

H Λίμνη Βουλισμένη (Λίμνη για τους Αγιονικολιώτες) είναι μια μικρή λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης. Η λίμνη συνδέεται με το λιμάνι της πόλης με ένα κανάλι που ανοίχθηκε το 1870 Πολλοί αρχαίοι μύθοι αναφέρουν την λίμνη, οι αρχαιότεροι από τους οποίους θέλουν τις θεές Αθηνά και Αρτεμη να λούζονται σε αυτή. Με τη λίμνη συνδέονται δύο αστικοί μύθοι, ότι δεν υπάρχει πυθμένας, και ότι η λίμνη συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο τελευταίος μύθος στηρίζεται στο ότι κατά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, τα νερά της λίμνης φούσκωσαν και πλημμύρισαν τις γύρω από αυτήν αποθήκες. Στον πυθμένα της λίμνης υπάρχει πολεμικό υλικό, που εγκαταλείφθηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες προτού αποχωρήσουν στο τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου.

Ενα πάρκο με πεύκα και αλμυρίκια πάνω από την λίμνη προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Από το πάρκο αυτό ξεκινά ένα πετρόχτιστο μονοπάτι, ελίσσεται ανάμεσα στα δένδρα και καταλήγει στη νότια πλευρά της λίμνης, εκεί όπου δένουν μικρά σκάφη αλιείας.

Η Σπιναλόγκα, οχυρωμένο νησί το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως λεπροκομείο. Πλέον κάποια από τα κτίρια και σπίτια της σώζονται ως αρχαιολογικοί χώροι και υπάρχουν τουριστικά γραφεία που μεταφέρουν τους τουρίστες με βάρκα στο νησί από την Ελούντα, την Πλάκα και τον Αγιο Νικόλαο και εκεί γίνεται η ξενάγηση τους στα συγκεκριμένα σημεία του νησιού που επιτρέπεται η πρόσβαση.

Η Μαρίνα του δήμου Αγίου Νικολάου όπου διοργανώνονται ιστιοπλοικοί αγώνες.

Το Κέρας της Αμάλθειας, ένα γλυπτό που έχει κατασκευασθεί από τους ντόπιους καλλιτέχνες αδελφούς Σωτηριάδη, έχει στηθεί σε ένα πετρόχτιστο αίθριο έτσι ώστε να έχει φόντο τον κόλπο του Μεραμβέλου και το νησάκι των Αγίων Πάντων.

Η Αρπαγή της Ευρώπης, ένα άγαλμα, ύψους 4 μέτρων, που έχει σχεδιάσει ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και έχουν φιλοτεχνήσει οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης. Βρίσκεται στη νέα προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου. Είναι φτιαγμένο από μπρούντζο, χάλυβα και γυαλί, εξολοκλήρου σφυρηλατημένο στο χέρι, ενώ το βάρος του πλησιάζει τους 6 τόνους.

Η πλατεία Νεάρχου, όπως ονομάζεται η παλαιότερη πλατεία ΚΤΕΛ είναι σχεδιασμένη με ψηφιδωτά θαλάσσια μοτίβα, από την αρχιτέκτονα Μάρω Δαγιάντη.

Οι σκάλες της πόλης είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Καθώς η πόλη είναι κτισμένη σε λόφους οι σκάλες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της, με αρκετούς αρχιτέκτονες της περιοχής να έχουν σχεδιάσει από μια.

Η Κιτροπλατεία, μια πλατεία με μικρή παραλία, από την οποία ξεκινάει πετρόχτιστος πεζόδρομος που ακολουθεί την ακτογραμμή και καταλήγει στην μαρίνα. Το όνομά της προέρχεται από το εμπόριο των κίτρων καθώς από αυτήν την παραλία και εξαιτίας του βάθους της, μπορούσαν να φορτώσουν τα εμπορικά καίκια προτού ακόμα η πόλη αποκτήσει λιμάνι.

Ο λόφος του Αγίου Χαραλάμπους , δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία, ένα αλσύλλιο από πεύκα με μια παλιά υδατοδεξαμενή στην οροφή της οποίας φύονται δύο πεύκα. Από το λόφο έχει κανείς πανοραμική θέα της πόλης και του κόλπου. Επίσης ο λόφος του μουσείου με τον ναό του Αγίου Ανδρέα και το παρακείμενο αλσύλλιο.

Τα νησάκια Αγίων Πάντων και Φάρου, είναι ένα παράδειγμα στην φυσική ιστορία, καθώς ενώ απέχουν ελάχιστα μέτρα το ένα από το άλλο τα είδη της πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Στο νησί των Αγίων Πάντων έχουν μεταφερθεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα Κρητικοί Αίγαγροι, τα Κρι Κρι, προκειμένου να διατηρηθεί καθαρό το είδος.