Αλόννησος Αξιοθέατα

Αλόννησος

Η βλάστηση στην Αλόννησο, αποτελείται κυρίως από πυκνή μεσογειακή Μακκία. Επιπλέον, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού κυριαρχούν τα πευκοδάση χαλεπίου Πεύκης, ενώ στο βορειοανατολικό τμήμα η φρυγανική βλάστηση και τα δάση Αριάς.

Σε όλο το νησί υπάρχουν ελαιώνες, ειδικότερα στα χαμηλά υψόμετρα κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Τα κυρίαρχα είδη στην μεσογειακή μακκία της Αλοννήσου είναι το Πουρνάρι, η Κουμαριά, το Ρείκι, ο Σχίνος και το Θαμνοκυπάρισσο. Αλλα κοινά είδη, είναι η Τερέβινθος, το Θυμάρι και η Λαδανιά.

Στην Αλόννησο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 είδη ορνιθοπανίδας, με τα πιο σημαντικά να είναι ο Αιγαιόγλαρος, ο Μαυροπετρίτης, ο Σπιζαετός, ο Φιδαετός, ο Θαλασσοκόρακας και πολλά άλλα που είτε διαχειμάζουν στο νησί, είτε σταθμεύουν κατα την διάρκεια της μετανάστευσής τους, είτε αναπαράγονται.

Οσον αφορά την ερπετοπανίδα, έχουν καταγραφεί 11 διαφορετικά είδη. Αυτά είναι ο Εφιος, η Οχιά, το Σπιτόφιδο, το Αγιόφιδο, ο Σαπίτης, το Σαμιαμίδι, ο Κυρτοδάκτυλος, ο Αβλέφαρος, το Σιλιβούτι, η Τρανόσαυρα και η κρασπεδωτή Χελώνα.

Από θηλαστικά, έχουν καταγραφεί ο Σκαντζόχοιρος της ανατολικής Ευρώπης, ο Μαυροποντικός, ο καφέ Αρουραίος, ο Βραχοποντικός, ο Δασομυωξός, το Αγριοκούνελο και το Πετροκούναβο.