Αμαλιάδα Αξιοθέατα

Αμαλιάδα

Γνωστή ώς πολιτιστική πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, η Αμαλιάδα περιλαμβάνει στα όριά της πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες και μνημεία αρχαίων ή και νεωτέρων χρόνων, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Ενα από τα σημαντικότερα κέντρα της Πελοποννήσου στην αρχαιότητα, έφθασε σε ακμή τα Ρωμαικά χρόνια, οπότε και κτίστηκε ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων και κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων, αφού στην Ηλιδα συνέρεε πάντα πλήθος αθλητών για προπόνηση, ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Μονή Φραγκαβίλλας

Κτίσμα μεσοβυζαντινής περιόδου, είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Ηλείας. Ανήκει στον τύπο του τετράστηλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλλο. Μεταγενέστερες προσθήκες και μετασκευές έχουν αλλοιώσει τη μορφή του εξωτερικά.

Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης

Το ιστορικό κτίριο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο αγωνιστής Νίκος Μπελογιάννης στεγάζει πλέον το Μουσείο Εθνικής αντίστασης.

Λαογραφικό Μουσείο Αμαλιάδας

Στεγάζοταν σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1932 ιδιοκτησίας αδελφών Μαρούτα (μετανάστες στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα) πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1993 από μια επιτροπή που ορίστηκε από τον δήμο, με σκοπό την προβολή και διαφύλαξη της μνήμης, των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ομως, λόγω τον σεισμών, μεταμέρθηκε στο υπόγειο της βιβλιοθήκης της Αμαλιάδας.

Βιβλιοθήκη

Το κτίριο της βιβλιοθήκης είναι κληροδότημα του Ομογενούς (ΗΠΑ) Χρήστου Παπαχριστόπουλου. Το σωματείο μετονομάζεται σε Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας. Διαθέτει περί τους 16000 τίτλους βιβλίων. Λειτουργεί ως αναγνωστήριο και δανειστική βιβλιοθήκη. Στο υπόγειο στεγάζεται εδω και χρόνια το Λαογραφικό μουσείο Αμαλιάδας.

Φεστιβάλ Αρχαίας Ηλιδας

Περιλαμβάνει παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Ηλιδας, μουσικές εκδηλώσεις στο κάστρο Χλεμούτσι και στο στάδιο της πόλης καθώς και παράλληλες δραστηριότητες στο χώρο της αρχαίας Ηλιδας και στην πόλη της Αμαλιάδας.

Καρναβάλι Αμαλιάδας

Εκδηλώσεις καθ όλη την διάρκεια των αποκριών, με αναβίωση τοπικών εθίμων στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή των σχολείων και όλων των δημοτών και κορύφωση των εκδηλώσεων με παρέλαση αρμάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μουσικές Εκδηλώσεις

Καθ όλη την διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται συναυλίες από τους σπουδαστές του ωδείου της πόλης, από την χορωδία και από τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Με έδρα τον Πύργο διοργανώνεται κάθε χρόνο στο θέατρο Απόλλων της πρωτεύουσας του νομού Ηλείας το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους, οι προβολές των οποίων γίνονται εκτός από το θέατρο Απόλλων στον Πύργο και στην Ολυμπία, στην Αμαλιάδα, και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Συνέδρια

Ανά διετία διοργανώνεται το επιστημονικό συνέδριο με θέμα Φιλοσοφία – Ιστορία – Περιβάλλον, στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων από όλη την χώρα. Στη τελευταία διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 30 πανεπιστημιακοί καθηγητές, ενώ υπολογίζεται ότι στο τριήμερο που διήρκεσε το συνέδριο παρακολουθήσαν τις συνεδρίες του περισσότερα από 1500 άτομα.

Εκθεση Βιβλίου

Με πρωτοβουλία του εμπορικού συλλόγου και του δήμου Αμαλιάδας διοργανώνεται κάθε χρόνο έκθεση βιβλίου, με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κόροιβος Αμαλιάδας

Στην πόλη της Αμαλιάδας δραστηριοποιείται από το 1982 ο αθλητικός σύλλογος Κόροιβος (από τον πρώτο καταγεγραμμένο ολυμπιονίκη Κόροιβο) Μάλιστα,το τμήμα καλαθοσφαίρισης την περίοδο 2014 – 2018 βρισκόταν στην Α1 κατηγορία.