Αμοργός Αξιοθέατα

Αμοργός

Η παραλία της Αγίας Αννας με το ομώνυμο εκκλησάκι πάνω από τον κολπίσκο της, είναι ίσως η διασημότερη παραλία του νησιού, καθώς εκεί γυρίστηκαν σκηνές από μέρος της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο του Λικ Μπεσόν με πρωταγωνιστή το γνωστό ηθοποιό Ζαν Ρενό.

Βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα της Αμοργού, και μόλις ενάμισι από το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Σήμα κατατεθέν της παραλίας είναι τα καθαρά κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τα οποία σε συνδυασμό με την βραχώδη περιοχή και τα πράσινα περιβόλια επάνω από την ακτή, συνθέτουν την λεγόμενη άγρια ομορφιά του τοπίου.

Κατεβαίνοντας (προς τα αριστερά σας) θα συναντήσετε το μικρό εκκλησάκι, όπου ενίοτε επιλεγόταν για γάμους και βαφτίσια ακόμη και από ξένους τουρίστες του νησιού. Επειτα θα προσεγγίσετε την παραλία η οποία είναι βραχώδης με χοντρό και λεπτό βοτσαλάκι.

Οσοι κολυμπήσουν στα βαθιά νερά της, θα αντικρίσουν έπειτα από ένα σημείο, μέρος του Μοναστηριού να ορθώνεται ψηλά αντίκρυ τους στα αριστερά. Για όσους αντέχουν το περπάτημα, πριν την πρώτη βουτιά στην θάλασσα, υπάρχουν κρυφά μονοπατάκια που περνάνε ανάμεσα από τα βράχια και προσφέρουν λιγότερο θορυβώδεις στιγμές χαλάρωσης και ενίοτε σκιά. Η παραλία είναι μικρής έκτασης με ελάχιστες στάσεις δροσιάς ανάμεσα στα βράχια, ενώ οι καλύτερες ώρες να την επισκεφθείτε είναι οι πρωινές ή οι πρώτες απογευματινές, καθώς το μεσημέρι υπάρχει αρκετός συνωστισμός. Η χρήση αντηλιακού συστήνεται. Απέχει 3 χιλιόμετρα από την Χώρα.

Πεζοπορικές Διαδρομές

Κατάπολα – Χώρα (1 ώρα 15 λεπτά ανάβαση, 50 λεπτά κατάβαση)
Κατάπολα – Οικισμός Τα Νερά – Φάρος Αη Λιά (1 ώρα 30 λεπτά)
Χώρα – Παραλία Αγίας Αννας (30 λεπτά κατάβαση, 1 ώρα ανάβαση)
Χώρα – Τερλάκι – Ξυλοκερατίδι (2 ώρες)
Χώρα – Προφήτης Ηλίας (1 ώρα 15 λεπτά)
Αρκεσίνη – Παραλία Αμμούδι (30 λεπτά κατάβαση, 45 λεπτά ανάβαση)
Αρκεσίνη – Μαύρη Μύτη – Πόρτο Ακρωτήρι (45 λεπτά)
Θολάρια – Ορμος Μικρής Βλυχάδας (30 λεπτά κατέβασμα, 45 λεπτά ανάβαση)
Λαγκάδα – Μαχός (1 ώρα)
Λαγκάδα – Γέρος Σταυρός (30 λεπτά ανάβαση)
Θολάρια – Χρυσόστομος – Φάρος – Χόχλακας – Φωκιότρυπα (2 ώρες)

Σήμερα η Αμοργός υπάγεται στην ιερά μητρόπολη Θήρας Αμοργού και νήσων και αποτελεί την αρχιερατική περιφέρεια Αμοργού. Στις 21 Νοεμβρίου εορτάζεται η Παναγία Χοζοβιώτισσα στο μοναστήρι που είναι κτισμένο στον πιο απόκρημνο βράχο του όρους Προφήτη Ηλία, 300 μέτρα πάνω από την θάλασσα, νότια της πρωτεύουσας Χώρας.

Κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό το 1088 Από το 2010 λειτουργεί στη Χώρα Εκκλησιαστικό μουσείο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το εκκλησάκι της Παναγίας της Επανοχωριανής στην Λαγκάδα το οποίο εορτάζει στις 15 Αυγούστου.