Ανάφη Αξιοθέατα

Ανάφη

O πληθυσμός της Ανάφης στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 273 άτομα, όταν το 1850 πλησίαζε τους 1000 κατοίκους.

Η νήσος διαθέτει σήμερα ένα πολυδύναμο περιφερειακό (αγροτικό) ιατρείο, γραφείο ΕΛΤΑ, ταχυδρομικό ταμιευτήριο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο με τάξεις λυκείου, αστυνομικό σταθμό και κοινοτική βιβλιοθήκη.

Ο σύνδεσμος των Απανταχού Αναφαίων ιδρύθηκε το 1927 από την ανάγκη των Αναφαίων που διαμένουν στην Αθήνα να βοηθήσουν στην προβολή και στην επίλυση των προβλημάτων του νησιού. Το 1983 αγόρασαν με δικά τους έσοδα αίθουσα στον Αγιο Δημήτριο όπου στεγάζεται το πολιτιστικό και πνευματικό τους Κέντρο. Οι κυριότερες δραστηριότητες του συνδέσμου των Απανταχού Αναφαίων είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαθήματα χορών, διμηνιαία έκδοση εφημερίδας από το 1984 αιμοδοσίες, συντήρηση μνημείων, βράβευση μαθητών και σπουδαστών.

Σήμερα η Ανάφη υπάγεται στην ιερά μητρόπολη Θήρας Αμοργού και νήσων και ειδικότερα στην αρχιερατική περιφέρεια Θήρας.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την Ανάφη είναι οι πεζοπορίες στα μονοπάτια της. Οι πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές είναι οι παρακάτω:

Χώρα Καστέλι Αγιος Μάμας Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας 4.6 χλμ Διαδρομή προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, που περνάει από τον λόφο Καστέλι με τα λείψανα της αρχαίας πόλης, συνεχίζει προς τo τοπίο της χερσονήσου του Καλάμου, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Φύση Natura 2000 και καταλήγει στην κάτω μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στους πρόποδες του όρους του Καλάμου.

Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας Ανω Μονή Καλαμιώτισσας 2.55 χλμ Το μονοπάτι διαρκεί περίπου μία ώρα, ξεκινά από τους πρόποδες του Καλάμου και οδηγεί προς την κορυφή του, όπου βρίσκεται η ανω μονή της Παναγίας με θέα στο πέλαγος.

Χώρα Αγιος Δημήτριος Αγιος Αντώνιος 1.9 χλμ Διαδρομή που ξεκινάει από την Χώρα και καταλήγει στο γραφικό εκκλησάκι το Αγίου Αντωνίου με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, στις ανατολικές ακτές του νησιού.

Χώρα Σταυρός Βίγλα Παναγιά των Βουβών 1.70 χλμ Ενα μονοπάτι προς την ψηλότερη κορυφή του νησιού, τη Βίγλα, που στο παρελθόν υπήρξε παρατηρητήριο.

Χώρα Βούνια Βρύση: Διαδρομή που κατευθύνεται στην βόρεια πλευρά του νησιού και καταλήγει στην Βρύση, μία καταπράσινη τοποθεσία.

Χώρα Βαγιά Λάκκοι: Περπάτημα προς την δυτική πλευρά του νησιού, που καταλήγει στην Βαγιά με τις ιαματικές πηγές θείου.

Χώρα Βάγια Πλάκες 500 μ

Χώρα Ρούκουνας Μέγας Ποταμός Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Καλαμιώτισσα)