Ανδρος Αξιοθέατα

Ανδρος

Η πλατεία του Αφανούς Ναύτη. Κατασκευάστηκε στη θέση των αρχοντικών των Εμπειρίκων (Εμπειρικαίικα ή Μπειρικέικα της Ρίβας) που καταστράφηκαν στο βομβαρδισμό της Χώρας.

Κατά το Β Παγκόσμιο πόλεμο, η Ανδρος έχασε πολλά πλοία λόγω τορπιλισμών, έχοντας το 1945 μόνο 21 πλοία. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, η Ανδρος βρισκόταν υπό Ιταλική κατοχή. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1943 οι Γερμανοί βομβάρδισαν τη Χώρα από τη θάλασσα, για να αναγκαστεί η Ιταλική φρουρά να παραδοθεί σε αυτούς, καθώς η Ιταλία είχε ήδη συνθηκολογήσει. Αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή των αρχοντικών των Εμπειρίκων στη περιοχή Ρίβα, του Κάστρου της Χώρας και του Φάρου Τουρλίτη. Μετά τον πόλεμο, τα αρχοντικά κατεδαφίστηκαν και δημιουργήθηκε η πλατεία του Αφανούς Ναύτη, ενώ ο Φάρος αρχικά επισκευάστηκε με σιδερένιο σκελετό και το 1994 ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή μετά από δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή.

Μετά τη δεκαετία του 1950 άρχισε ο πληθυσμός του νησιού να μειώνεται διότι πολλοί κάτοικοι του νησιού μετανάστευσαν είτε προς στα αστικά κέντρα (κυρίως στον Πειραιά) είτε προς το εξωτερικό (κυρίως στις ΗΠΑ) Τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να αναπτύσσεται ο τουρισμός στο νησί.

Η Ανδρος έχει δεκάδες αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες αφού η ακτογραμμή είναι 176 χιλιόμετρα. Οι πιο δημοφιλείς αμμώδεις παραλίες είναι το Νημπορειό στη Χώρα, η Χρυσή Αμμος στο Κυπρί και η Αχλα, στην οποία η πρόσβαση γίνεται με καράβι που ξεκινάει από το λιμάνι της Χώρας ή απο χωματόδρομο.

Υπάρχουν και βραχώδεις παραλίες που είναι δημοφιλείς, όπως τα Γιάλια στις Στενιές, ο Χαλκολιμιώνας στην περιοχή Σταυροπέδα και η παραλία του Συνετίου στο χωριό Συνέτι.

Προτείνονται επίσης οι παραλίες Της Γριάς το Πήδημα και Μπουρός. Βρίσκονται και οι δύο στον όρμο Κορθίου. Διακρίνονται και οι δύο για την αναλλοίωτη φυσική τους ομορφιά. Αξιόλογη είναι και η παραλία Ζόργκος στα βόρεια του νησιού, με καταπληκτικά νερά, σε μια επιβλητική τοποθεσία. Στα βόρεια του νησιού βρίσκονται και οι παραλίες Βιτάλι και Πισωλιμιώνας Στον όρμο Κορθίου υπάρχει και η αμμώδης παραλία του Μύλου η οποία επειδή όταν φυσάει βόρειος άνεμος σηκώνει πολύ κύμα, είναι ιδανική για τους λάτρεις του Wind Surfing.

Χαρακτηριστικό της Ανδρου είναι η ύπαρξη πολλών αρχαίων μονοπατιών, τα οποία διατρέχουν το νησί σχεδόν σε όλο το μήκος και το πλάτος του. Πρόκειται για παλιά μονοπάτια, που ακολουθούν τα φυσικά περάσματα σε βουνά και ρεματιές και συνδέουν τους τόπους κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος του νησιού. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από τους κατοίκους, για να επισκεφτούν ξωκλήσια, κυρίως την ημέρα της γιορτής τους και από τους κτηνοτρόφους, για τη βοσκή των ζώων.

Πιστεύεται ότι τα μονοπάτια αυτά, στη βασική τους χάραξη, έχουν μείνει τα ίδια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ακόμη και το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού που κατασκευάστηκε τα τελευταία προπολεμικά χρόνια και τα πρώτα μεταπολεμικά, είναι χαραγμένο πάνω στα χνάρια των παλιών μονοπατιών. Σε αυτά τα πανάρχαια λιθόστρωτα μονοπάτια, στηρίχτηκαν η κοινωνική και η οικονομική ζωή του νησιού, από την προιστορία μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Κάποια από αυτά έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και προσφέρονται για διαδρομές.

Στην Ανδρο βρίσκονται πολλά μουσεία με γνωστότερο όλων το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να θαυμάσουν την μοναδική μόνιμη συλλογή του, καθώς και τις άλλες περιοδικές εκθέσεις. Το μουσείο βρίσκεται στη Χώρα και ιδρύθηκε το 1979 από το ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ανδρου βρίσκεται και αυτό στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα. Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματά του, είναι η συλλογή ευρημάτων του Γεωμετρικού οικισμού Ζαγορά, η συλλογή γλυπτών από την Αρχαική μέχρι και τη Ρωμαική εποχή και η συλλογή γλυπτών ΠρωτοΒυζαντινής και Βυζαντινής εποχής. Το Ναυτικό Μουσείο Ανδρου βρίσκεται και αυτό στη Χώρα και ιδρύθηκε το 1972 Περιλαμβάνει μια εκτεταμένη συλλογή αντικειμένων σχετικών με τη ναυτική παράδοση, όπως ναυτικά ημερολόγια, φωτογραφίες, καθώς και υπέροχες μακέτες πλοίων.

Σπεσιαλιτέ του νησιού, είναι η Φρουτάλια ή Φουρτάλια. Πρόκειται για ομελέτα, που εκτός από αυγά, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο πατάτες σε ροδέλες και παραδοσιακά Ανδριώτικα λουκάνικα. Επίσης, μπορούν να προστεθούν μπαχαρικά και μυρωδικά όπως ρίγανη, δύοσμος, ματζουράνα, αλάτι και πιπέρι.

Επίσης γνωστά είναι τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, τα παστίτσια, τα παστέλια και τα καλτσούνια, τα οποία βρίσκει κανείς σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Για όποιον προτιμά τις πικάντικες γεύσεις, μπορεί να δοκιμάσει και την Κοπανιστή (τυρί σε πήλινα, με μαλακή υφή και με πικάντικη γεύση)

Ενα άλλο παραδοσιακό φαγητό της Ανδριώτικης κουζίνας είναι ο Λαμπριάτης. Μαγειρεύεται το Πάσχα και είναι κατσικάκι γεμιστό, που ψήνεται σε μεγάλο ταψί, πάνω σε κλιματόβεργες, συνήθως σε ξυλόφουρνο. Το Ανδριώτικο κρασί αποτελεί ένα από τα προιόντα του νησιού που πρέπει να δοκιμάσετε. Αν βρεθείτε σε γάμο, θα σας σερβίρουν την περίφημη Σουμάδα, ένα λευκό ποτό από γαλάκτωμα αμυγδάλου.