Αρεόπολη Αξιοθέατα

Αρεόπολη

Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη ενδείξεις και μαρτυρίες αρχαιολογικού και παλαιοανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Πολλά σπήλαια της περιοχής έχουν ερευνηθεί, τουλάχιστον επιφανειακά και έχουν αποδώσει σημαντικά ευρήματα. Από τις γνωστότερες αρχαιολογικά θέσεις της περιοχής, είναι το σπήλαιο Απήδημα.

Ο Πύργος Πικουλάκη, δίπλα στον ναό του Αγίου Ιωάννη, αποτελεί έναν από τους σταθμούς του Δικτύου Μουσείων Μάνης. Η μόνιμη έκθεση έχει θέμα τις ιστορίες θρησκευτικής πίστης της Μάνης.

Αξιοθέατα μνημεία είναι οι παρακάτω εκκλησίες του οικισμού:

Ο κύριος ναός της Αρεόπολης είναι αφιερωμένος στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες. Οι Ταξιάρχες, μητρόπολη της Αρεόπολης, στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821 έχουν σημαντικό γλυπτό τέμπλο και εξαίρετο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό (1836) αποτελεί σήμα όλης της πόλης. Στην Αρεόπολη υψώθηκε η σημαία της εθνεγερσίας στις 17 Μαρτίου 1821

Οι μικρές, λιτές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας (προ του 17ου αιώνα) της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Πέτρου, στο παλαιό δυτικό τμήμα της πόλης.

Ο Αη Γιάννης ο Πρόδρομος (αρχές 18ου αιώνα) των Μαυρομιχαλαίων, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1746 και 1868 Η Παναγία η Γεωργιάνικη (μέσα 18ου αιώνα) των Μαυρομιχαλαίων, με όμορφα λαικά λιθανάγλυφα και τέμπλο με αξιόλογες εικόνες. Ο Αγιος Νικόλαος (1807) με δωδεκάπλευρο τρούλο και ενδιαφέροντα ξύλινο γυναικωνίτη.

Ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους, στην πλατεία Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία Αθανάτων.

Στα περίχωρα της πόλης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου με το χαρακτηριστικό παλαιό νεκροταφείο, η Παναγία η Κοντοριάνικη, ο κοιμητηριακός Αγιος Νικόλαος, το μοναστήρι της Κοίμησης στην Παλέρημο, το μοναστήρι Αγιοι Πάντες στα Ξιφαριάνικα με τοιχογραφίες του 1767 και η Παναγία η Τσιπιώτισσα με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.