Δονούσα Αξιοθέατα

Δονούσα

Το λιμάνι και το κέντρο της Δονούσας βρίσκονται στο χωριό Σταυρός. Θα βρείτε εκεί εστιατόρια, ταβέρνες, market και άλλα καταστήματα. Στον Σταυρό βρίσκονται και το δημαρχείο και το ιατρείο της Δονούσας. Στην κορυφή του λόφου θα βρείτε την μικρή εκκλησία Παναγίτσα, με πανέμορφη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Εαν επιλέξετε την παραλία του χωριού για κολύμπι, με τα γαλανά νερά, μπορείτε βγαίνοντας από το νερό το απόγευμα, να κάνετε την βόλτα σας και να πιείτε ένα ποτό στα bar με θέα τη θάλασσα.

Η Μεσσαριά ή Χαραυγή, είναι ένα πολύ μικρό χωριό 3.5 χλμ από τον Σταυρό. Η θέα είναι εκπληκτική προς την Αμοργό, τα Κουφονήσια τη Νάξο. Εκεί κοντά βρίσκεται η Βαθύ Λιμενάρια, μια μικρή βοτσαλωτή παραλία. Επάνω από την παραλία θα βρείτε ανεμόμυλους και έναν μικρό αρχαίο οικισμό από την γεωμετρική περίοδο.

Στην Δονούσα υπάρχουν πήγες με πόσιμο νερό. Σε ένα καταπράσινο χωριό, την Μυρσίνη, πολύ όμορφο μέρος είναι και η πηγή με τα πλατάνια. Υπάρχουν ταβέρνες με θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η Μυρσίνη, θα βρείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Από ένα μονοπάτι μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλία Λιβάδι. Ομορφη και ήρεμη.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό Καλοταρίτισσα. Εκεί θα βρείτε μια ταβέρνα αλλά και μπορείτε να κάνετε μπάνιο σε μια από τις μικρές παραλίες της περιοχής. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και καταγάλανα.

Η παραλία του Κέδρου είναι μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι της Δονούσας. Σε βάθος περίπου τεσσάρων μέτρων, στην μέση της παραλίας, βρίσκονται τα απομεινάρια ενός πλοίου που βυθίστηκε από την Βρετανική πολεμική αεροπορία κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Στην παραλία λειτουργεί beach bar.

Η παραλία Φύκιο βρίσκεται κοντά στο χωριό Μυρσίνη. Είναι αμμώδης και έχει μικρές σπηλιές ανάμεσα στα βράχια.

Η παραλία Τρυπητή (Βλύχος) βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλοταρίτισσα. Μπορείτε να απολαύσετε τα γαλανά νερά και την πανέμορφη φύση.

Η Φoκοσπηλιά είναι προσβάσιμη από τον Σταυρό με βάρκα. Λέγεται ότι τον χειμώνα βρίσκουν εκεί καταφύγιο φώκιες. Τα νερά είναι πανέμορφα. Από τον Σταύρο μπορείτε επίσης να προσεγγίσετε την σπηλιά του Τοίχου.

Κοντά στην Καλοταρίτισσα υπάρχουν παλιά μεταλλεία, αλλά χρειάζεται μια ώρα περίπου περπάτημα για να φτάσει κάνεις εκεί. Η θέα είναι υπέροχη και στην διαδρομή θα απολαύσετε χλωρίδα και πανίδα.