Γύθειο Αξιοθέατα

Γύθειο

Το σύγχρονο Γύθειο υψώνεται αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου Λαρυσίου όρους, που σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους Ακούμαρος ή Κούμαρος. Ο Ακούμαρος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κυρίως λιμάνι, που θεωρείται το ασφαλέστερο της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και από το οποίο πραγματοποιούνται εξαγωγές εσπεριδοειδών (κυρίως πορτοκαλιών) λαδιού, ελιάς.

Το λιμάνι του Γυθείου, παρά το γεγονός ότι είναι ασφαλέστατο και βρισκόμενο σε πολύ εμπορικά πλεονεκτική θέση, είναι αβαθές με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προσδέσουν σε αυτό μεγαλύτερα εμπορικά ή τουριστικά πλοία. Τα περισσότερα είναι μικρά αλιευτικά σκάφη και κάποια ιδιωτικά ιστιοφόρα. Αυτός είναι ο λόγος που παρά το γεγονός ότι η πόλη λόγω της θέσης της παρουσιάζει σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον, δύο τρία κρουαζερόπολοια με ξένους τουρίστες που επισκέπτονται το Γύθειο το καλοκαίρι, δένουν στα ανοικτά και οι τουρίστες μεταφέρονται με βάρκες.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια (από το 2012) με κονδύλια από το ΕΣΠΑ έγιναν εργασίες εκβάθυνσης στον ανατολικό λιμενοβραχίονα και δημιουργήθηκε μεγάλη προβλήτα. Οι κάτοικοι του Γυθείου αλλά και των γύρω περιοχών πιστεύουν ότι εαν η πόλη τους αποκτήσει ένα κανονικό λιμάνι, το Γύθειο θα γνωρίσει πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.