Ιος Αξιοθέατα

Ιος

Το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ιου (δεν λειτουργεί προσωρινά) στεγάζεται στην οικία του Γάλλου σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Jean Marie Drot.

Στην περιοχή Τσουκαλαριά υπάρχει από το 1997 ανοιχτό θέατρο, χωρητικότητας 1000 θέσεων, που πήρε το όνομα του Οδυσσέα Ελύτη. Είναι αρχαιοελληνικού τύπου, σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα και λάτρη της Ιου Peter Haupt. Ο προσανατολισμός του προσφέρει μια εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Προβλέπεται επίσης να λειτουργήσει το μουσείο Γαίτη Σίμωση, κοντά στο θέατρο Ελύτη.

Στην Ιο, το δημοτικό σχολείο αριθμεί περισσότερα από 100 παιδιά και στεγάζεται σε ένα κλασικού τύπου κτίριο στο κέντρο σχεδόν της Χώρας.

Το γλωσσικό ιδίωμα της Ιου βρίσκεται σήμερα σε συρρίκνωση και συναντάται μόνο μεταξύ των ηλικιωμένων κατοίκων. Ανήκει κατά την κλασική διάκριση των νεοελληνικών ιδιωμάτων, στα νότια ιδιώματα και μάλιστα σε εκείνα που εμφανίζουν πολλά κοινά στοιχεία με την Κρητική διάλεκτο.

Ο πετρόκτιστος φάρος της Ιου δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού. Ο φάρος είναι επισκέψιμος ακολουθώντας μία διαδρομή από την περιοχή Κουμπάρα της Ιου.

Το νησί είναι γνωστό για τις πολυάριθμες εκκλησίες του. Λέγεται μάλιστα ότι έχει 365 εκκλησίες και εκκλησάκια. Η πιο γνωστή είναι η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, η οποία δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της Χώρας.

Η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού είναι ο Μυλοπότας, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Χώρα, ενώ άλλες ωραίες παραλίες είναι το Μαγγανάρι, ο Γιαλός, το Κολιτσάνι, η Κουμπάρα, ο Κάλαμος, το Σαπουνόχωμα, η παραλία του Παπά, η παραλία της Ψάθης και η Αγία Θεοδότη. Επίσης υπάρχουν πολλές μικρότερες παραλίες, η πρόσβαση των οποίων είναι αρκετά δύσκολη. Ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να κάνει θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, ακόμα και kite surfing.