Ηρακλειά Αξιοθέατα

Ηρακλειά

Στην Ηρακλειά σώζονται λείψανα αρχαίων οικισμών και τάφων καθώς και ερείπια των αρχαίων ιερών της θεάς Τύχης και του Λοφίτου Διός. Στοιχεία που δηλώνουν ότι από το 3000 πχ είχε σημαντική ανάπτυξη στον ευρύτερο Κυκλαδικό πολιτισμό. Στους νεότερους χρόνους, τα πολλά σπήλαια της νήσου χρησίμευσαν κατά καιρούς ως κρησφύγετα πειρατών και λαθρεμπόρων, εξ ου και οι διάφορες ονομασίες των ορμίσκων. Στην θέση Λιβάδι έχει εντοπιστεί φρούριο ιστορικών χρόνων. Το οχυρό διαθέτει εντυπωσιακούς ψηλούς τετράγωνους πύργους.

Η κορυφή του Πάπα, με υψόμετρο 420 μ Βρίσκεται στο νότιο τμήμα κοντά στον οικισμό Παναγιά.

Ο οικισμός Αγιος Αθανάσιος, που σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, πλην όμως παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα ρυμοτομία με Κυκλαδική αρχιτεκτονική.

Το Σπήλαιο του Αη Γιάννη με το πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων με έκταση 2000 τμ Κοντά σε αυτό βρίσκεται ένα μικρότερο, με την ονομασία Σπηλιά του Κύκλωπα. Και τα δύο βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Ο όρμος Μέριχας, στη νοτιοανατολική πλευρά της νήσου, με τις απότομες και βραχώδεις ακτές του ύψους 100 μ ιδιαίτερα ασφαλής όρμος σε δυτικούς, βορειοδυτικούς και βόρειους ανέμους.

Τα εξωκλήσια Ταξιάρχης, Προφήτης Ηλίας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Μάμα, Αγίου Αθανασίου και Αγίου Ιωάννη.

Στη τουριστική αξιοποίηση της νήσου περιλαμβάνονται και 8 μονοπάτια που διαμορφώθηκαν πάνω σε παλαιά και προσφέρουν την ευκαιρία στον επισκέπτη, να γνωρίσει περισσότερο τη φυσική ομορφιά των τοπίων με την πανίδα και χλωρίδα της νήσου σε συνδυασμό άθλησης, εξερεύνησης και φωτογράφησης. Τα μονοπάτια αυτά είναι:

Παναγιά – Κορυφή Πάπα, απόσταση 2 χλμ χρόνος 1 ώρα
Παναγιά – Φτερό Μέριχα, απόσταση 1.5 χλμ χρόνος 45 λεπτά
Παναγιά – Σπήλαιο, απόσταση 2.6 χλμ χρόνος 1.5 ώρα
Αγιος Αθανάσιος – Σελλάδι, απόσταση 1 χλμ χρόνος 30 λεπτά
Αγιος Αθανάσιος – Αβέρου, απόσταση 3.4 χλμ χρόνος 1.5 ώρα
Αβέρου – Σπήλαιο, απόσταση 1.5 χλμ χρόνος 45 λεπτά
Αγιος Γεώργιος – Αγιος Αθανάσιος, απόσταση 2.9 χλμ χρόνος 1 ώρα
Αγιος Γεώργιος – Βορεινή Σπηλιά, απόσταση 1.3 χλμ χρόνος μισή ώρα

Η Ηρακλειά έχει έναν λιμένα, από τον οποίο συγκοινωνεί με τα πλησιέστερα νησιά και με γραμμή αγόνου με την Σύρο και τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, συνδέεται ακτοπλοικά και με τα γύρω νησιά όπου πραγματοποιούνται μονοήμερες κυρίως εκδρομές.

Στην Ηρακλειά και ειδικότερα στον όρμο του Αγίου Γεωργίου, τον Ιούνιο του 2007 εγκαταστάθηκε η πρώτη στον κόσμο αυτόματη πλωτή ανεμογεννήτρια, που με συνδυασμό φωτοβολταικών αποτελεί ταυτόχρονα μονάδα αφαλάτωσης. Η μονάδα αυτή που φέρει το Ελληνικό όνομα Υδριάδα, παράγει ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή χωρίς να μολύνει το περιβάλλον, δίνοντας την ιδανικότερη λύση στην λειψυδρία που μαστίζει κυρίως τους θερινούς μήνες το νησί.