Ιθάκη Αξιοθέατα

Ιθάκη

Το Βαθύ είναι μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο, που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο Ενετικά κάστρα του. Τους μήνες αιχμής, το καλοκαίρι, ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται.

Το Βαθύ και τα τοπικά διαμερίσματα Ανωγής, Σταυρού και Κιονιού έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί, ενώ ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, που χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο, το ακρωτήριο Αγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα, παρεμβάλλονται ο όρμος Φρικών, το ακρωτήριο Μαυρωνάς, το ακρωτήριο Αγιος Ηλίας, ο κόλπος Μώλου, το ακρωτήριο Σχοίνος και άλλα. Το μήκος των ακτών φτάνει συνολικά τα 101 χλμ Στο νησί υπάρχουν το όρος Νήριτος (806 μέτρα) και το Μεροβίγλι (669 μέτρα) Οι παραλίες στο νησί είναι απίστευτης ομορφιάς, όπως η παραλία Γιδάκι.

Στον λόφο Αετός, βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη. Πιστεύεται οτι τα ερείπια ανήκουν στο παλάτι του Οδυσσέα ή στην πόλη των Αλαλκομένων. Τα απομεινάρια των τειχών της είναι εντυπωσιακά, κυρίως λόγω του μεγέθους των ογκόλιθων που τα αποτελούν, με αποτέλεσμα τα τείχη των Αλαλκομενών να είναι γνωστά και ως Κυκλώπεια. Από τον Πίσω Αετό, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ξεκινάει το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί τον επισκέπτη στην κορυφή του λόφου και την ακρόπολη.

Στο σπήλαιο των Νυμφών ή Μαρμαροσπηλιά, λέγεται οτι βρίσκονται οι θησαυροί που έδωσαν οι Φαίακες στον Οδυσσέα στον δρόμο του για την Ιθάκη. Το σπήλαιο έχει σαλακτίτες και σύμφωνα με τον μύθο, μια είσοδο για τους θεούς και μια για τους θνητούς.

Το νησάκι Λαζαρέτο βρίσκεται στον κόλπο του λιμανιού της Ιθάκης. Είχε χρησιμοποιηθεί σαν λοιμοκαθαρτήριο. Κάθε πλοίο που έφτανε στο νησί της Ιθάκης, έδενε εκεί για περίπου 40 ημέρες και έπειτα προσέγγιζε το λιμάνι. Και αυτό για προστασία απο τις μολυσματικές ασθένειες. Αργότερα οι Αγγλοι έχτισαν εκεί φυλακή. Το νησί Λαζαρέτο είναι σήμερα γεμάτο πεύκα και εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Οι Πυραμίδες της Ιθάκης, ταφικό μνημείο, έχουν ύψος 3 μέτρων με κυλινδρικές στρώσεις. Θα τις βρείτε επάνω απο την παραλία Αφάλες στο όρος Νήριτος. Βρίσκονται κοντά στο νεκροταφείο του χωριού Εξωγή. Το χωριό αυτό έχει σπίτια χτισμένα απο τον 17ο αιώνα. Απο εκεί μπορείτε να απολαύσετε μαγευτική θέα.

Στο Βαθύ βρίσκεται το Αρχαιολογικό μουσείο της Ιθάκης. Εκεί βρίσκονται εκθέματα από την Γεωμετρική εποχή εως την Ρωμαική εποχή. Αρχαία νομίσματα με τα κεφάλια του Οδυσσέα και της Αθηνάς που βρέθηκαν στις Αλαλκομενές, εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό μουσείο.

Στο περιοχή του σπηλαίου Λοίζου βρίσκεται μία βυθισμένη πόλη. Το σπήλαιο καταστράφηκε απο σεισμό και είναι υποθαλάσσιο. Ο Δημήτριος Λοίζος ανακάλυψε το Σπήλαιο το οποίο πήρε το όνομά του.

Ενα παλιό πέτρινο σπίτι στην άκρη της παραλίας, στο χωριό Κιόνι, είναι το σπίτι του Καραισκάκη, ήρωα της Ελληνικής επανάστασης του 1821 όπου έζησε πριν τον αγώνα. Ο Καραισκάκης επέστρεψε στην Ιθάκη και κατά την διάρκεια της επανάστασης, όταν έπασχε από φυματίωση, στις αρχές του 1822 Σήμερα σώζονται μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι και τα ανοίγματα στις πόρτες και τα παράθυρα.

Στο χωριό Σταυρός, βρίσκεται η προτομή του Οδυσσέα. Στο χωριό Βαθύ, στην κεντρική πλατεία, βρίσκεται η προτομή του Ομήρου. Στη βάση της είναι χαραγμένος χρησμός του Μαντείου του Δελφών προς τον αυτοκράτορα της Ρώμης, Αδριανό.

Τα Μενίρ, κοντά στην πλατεία της Ανωγής, αποτελούν φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Πρόκειται για σχηματισμούς κατακόρυφων γιγαντιαίων βράχων. Ο Αράκλης, έχει ύψος 9μ και κάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του. Τα Μενίρ βρίσκονται στον δρόμο προς το ελικοδρόμιο του χωριού.

Η Αγκυρα, στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Ιθάκης, στο κέντρο του λιμανιού, είναι αφιερωμένη στους Θιακούς ναυτικούς που χάθηκαν στην θάλασσα. Στην μαρμάρινη βάση υπάρχει επιγραφή: Για τους Θιακούς ναυτικούς που αγκάλιασε για πάντα το κύμα.

Το Λαογραφικό μουσείο κοντά στον παραλιακό δρόμο στο Βαθύ. Εχει αντικείμενα των κατοίκων των προηγούμενων δεκαετιών και εκθέματα για τη ναυτική ιστορία του νησιού.

Κιόνι λιμάνι. Σκάφη και πολλά ιστιοφόρα παίρνουν θέση στο όμορφο φυσικό λιμάνι στο Κιόνι. Γραφικό και με καλό φαγητό. Αφιλόξενο για αυτοκίνητα. Ανάλογα και για το Φρίκες λιμάνι.

Παραλία Μάρμαγκα

Υπέροχα νερά και ησυχία, μη οργανωμένη.

Παραλία Φιλιατρό

Σχετικά οργανωμένη και ωραία παραλία. Ομορφο τοπίο, βότσαλα.

Παραλία Γιδάκι

Γνωστή και καλή παραλία της Ιθάκης στην οποία υπάρχει πρόσβαση. Είτε με καραβάκι από το Βαθύ είτε από το μονοπάτι (βατό και σκιερό) Πανέμορφο τοπίο.

Παραλία Σαρακίνικο

Ομορφα νερά, δύσκολη πρόσβαση. Υπάρχει και δεύτερος κολπίσκος.