Κέα Αξιοθέατα

Κέα

Το Βουρκάρι είναι η ακριβότερη περιοχή. Οι ωραιότερες περιοχές του νησιού λόγω του ότι παραμένουν ακόμη εμπορικά μη αξιοποιημένες, βρίσκονται στην βορειοανατολική μεριά. Μια εξ αυτών είναι η Πέρα Μεριά που έχει αρκετές μικρές παραλίες, όπως το Σπαθί. Οι πιο γνωστές παραλίες της Κέας είναι το Σπαθί, ο Οτζιάς , το Γιαλισκάρι, οι Ποίσσες, τα Ξύλα, καθώς και ο Κούνδουρος που έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία.

Στην Κέα σημαντικό αριθμό επισκεπτών προσελκύουν τα μονοπάτια της, χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες που διανύουν όλο το νησί. Το έντονο ανάγλυφο και οι μικροί όρμοι παρέχουν μοναδική ομορφιά στην διαδρομή. Εντυπωσιακή είναι η χλωρίδα, που καταγράφει 3000 είδη φυτών, (σταμναγκάθι, δρυς, ασφόδελοι και σφένδαμοι κυρίως αλλά και σπανιότερα είδη ορχιδέας)

Η Γιορτή των Παραμυθιών. Το αρχαιότερο φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα, είναι διεθνές και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Κέα από το 2003 Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις πολλοί διακεκριμένοι αφηγητές, μουσικοί και καλλιτέχνες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Εμπνευστής της γιορτής ήταν ο Γιώργος Ευγενικός. Το λογότυπο της γιορτής έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Πανηγύρι Σωτήρος. Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, ο σύλλογος των Ποισσών διοργανώνει Τζιώτικο γλέντι στην παραλία των Ποισσών, με τοπική παραδοσιακή μουσική, προσφέροντας φαγητό και ντόπιο κρασί.

Πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου. Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, μπορείτε να ζήσετε ένα γνήσιο Τζιώτικο γλέντι, απολαμβάνοντας το φαγητό και το κρασάκι σας σε μια από τις ταβέρνες της πλατείας της Ιουλίδας.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Από το απόγευμα, ο πολιτιστικός σύλλογος Σιμωνίδης Ο Κείος, τιμώντας ένα λαικό Τζιώτικο έθιμο, γυρίζει από σπίτι σε σπίτι, ψάλλοντας τα παραδοσιακά κάλαντα, με συνοδεία τσαμπούνας και τουμπιού. Στην Κέα υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί οργανοπαίχτες, οι οποίοι διασκεδάζουν τον κόσμο με μουσική, τραγούδι και χορό σε πανηγύρια και εκδηλώσεις. Τα τραγούδια πλαισιώνονται από τους ήχους βιολιού, λαούτου αλλά και παραδοσιακών μουσικών οργάνων, όπως τσαμπούνας και τουμπιού.