Κεφαλονιά Αξιοθέατα

Κεφαλονιά

Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Λουρδά, του Αθέρα, του Φισκάρδου, του Λιβαδιού και του Αργοστολίου γνωστός και ως Κουτάβου.

Κυριότερα ακρωτήρια είναι (αρχίζοντας από το νότο και προχωρώντας με ανατολική κατεύθυνση) η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, στα βόρεια το Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και στα νότια το Ακρωτήρι, η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας και ο Καστανάς. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως τα βαραθρώδη Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεοδώρων, Ζερβάτη, η σπηλιά Δρογκαράτη και το σπήλαιο Σάκκου.

Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη Ελληνική θάλασσα. Στην δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην Παλική, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις παραλίες των Πετανών και της Πλατιάς Αμμου, στην οποία όμως η πρόσβαση είναι επικίνδυνη, καθώς μετά τους τελευταίους σεισμούς στο νησί καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην παραλία και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήττουν την περιοχή κάθε χρόνο. Το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας όρθιο μόνο το βορειότερο μέρος, την χερσόνησο της Ερίσσου, όπου ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου.

Ενα μεγάλο μέρος από τα επώνυμα των κατοίκων της Κεφαλονιάς έχει την κατάληξη άτος. Ανάλογα, η κατάληξη άτα βρίσκεται σε πάρα πολλά τοπωνύμια, όπως χωριά και συνοικίες χωριών, όπως τα Φαρακλάτα, Κουρκουμελάτα, Σιμωτάτα, Βαλσαμάτα, Τρωιανάτα, Γριζάτα, Λουρδάτα, Φαβατάτα, Δελαπορτάτα, Παπαρηγάτα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται για πρώτη φορά από τον 13ο αιώνα.

Πριν από αυτή την εποχή οι τοπωνυμικές μαρτυρίες είναι απειροελάχιστες, πχ το τοπωνύμιο Αίνος που μαρτυρείται ήδη στον Ησίοδο. Παρ όλα αυτά δεν λείπουν και τοπωνύμια που πρέπει να προέρχονται από τους αρχαίους χρόνους όπως το Αράκλι (Ηράκλειο) η Μελισσάνη, η Παλική (από την αρχαία Πάλη) η Κρανιά (από την αρχαία Κράνη) η Φάλαρη, ή έχουν άρωμα προιστορίας όπως τα Μηνιές, Φανιές, Κεραμειές, Λειβαθώ, Λακήθρα.

Στο νησί υπάρχουν δύο μεγάλα μοναστήρια. Το ένα είναι το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα Μηλιαπιδιάς, το οποίο βρίσκεται στον σημερινό δήμο Λειβαθούς και το άλλο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην κοινότητα Ομαλών και είναι αφιερωμένο στον προστάτη της νήσου Αγιο Γεράσιμο. Αμφότερα είναι γυναικεία. Στο τελευταίο εκτυλίχθηκε και το γνωστό κωμικό περιστατικό, που αναφέρεται σε ιερέα παλαιότερης εποχής, ο οποίος κάποια Μεγάλη Πέμπτη βράδυ, αντί να διαβάσει τα 12 Ευαγγέλια, διάβασε 13 Οσο και να φαίνεται παράξενο, έχει την εξήγησή του μέσα από το τυπικό της εκκλησίας και ιδιαίτερα αυτό των μοναστηριών και των ενοριών.

Για να διαβαστεί 13ο Ευαγγέλιο, θα πρέπει να συμπέσει η εορτή του Ευαγγελισμού και η Μεγάλη Παρασκευή μαζί. Αυτό ήταν όχι σπάνιο στην εποχή του παλαιού ημερολογίου, το οποίο ίσχυε μέχρι το έτος 1924 Οταν τύχαινε να γίνει αυτή η σύμπτωση στους ενοριακούς ναούς, ο Ευαγγελισμός μετατίθετο για να γιορτασθεί μαζί με το Πάσχα και για αυτή την μετάθεση υπάρχουν βασιλικά διατάγματα, όπως αυτό του 1866 από τον Γεώργιο τον Α

Στα μοναστήρια όμως, την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, όπου ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής συμψαλλόταν και ο όρθρος του Ευαγγελισμού, ο οποίος έχει ένα Ευαγγέλιο. Σύμφωνα με αυτήν την μοναστηριακή τάξη μετά το Εβδομο από τα Δώδεκα, εψάλλετο ο Πολυέλαιος της Εορτής και ευθύς αμέσως το Προκείμενο της Εορτής και το Ευαγγέλιο του Ορθρου της Εορτής, οπότε αθροίζοντας τα Ευαγγέλια έβγαιναν 13 αντί 12

Στην μονή Κηπουραίων, συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος για την εορτή του Ευαγγελισμού, αλλά και κατά την Μεγάλη Εβδομάδα. Εκείνη την χρονιά του έτους 1866 συνέπεσε ο Ευαγγελισμός με την Μεγάλη Παρασκευή και σύμφωνα με την μοναστηριακή τυπική διάταξη συνψάλλησαν οι δύο Ακολουθίες των Ορθρων, της Εορτής του Ευαγγελισμού και των Παθών του Κυρίου και ακούστηκαν οχι 12 αλλά 13 Ευαγγέλια. Ο κατά πάντα μελετημένος, εφημέριος της μονής Κηπουραίων, γνωρίζοντας την περίπτωση από την τυπική της πλευρά, πρόσθεσε στα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης και το Ευαγγέλιο της Εορτής του Ευαγγελισμού.

Οι πιστοί όμως, που είχαν συνηθίσει να ακούνε 12 μόνο Ευαγγέλια το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν την περίπτωση. Για αυτό εξέλαβαν την σοφή πράξη του ιερέα, ως έξυπνη μωρία και διέσωσαν το συμβάν αυτό με το Κεφαλονίτικο γνωμικό!

Κεφαλονίτικος παπάς διαβάζει με σοφία, τα δώδεκα Ευαγγέλια τα βγάζει δεκατρία!

Εστω και αν σήμερα δεν συμβαίνει λόγω αλλαγής ημερολογίου, εν τούτοις, μελοποιημένο το γεγονός, παραμένει ζωντανό στην λαογραφική συνείδηση των ανθρώπων του νησιού.

Θρησκευτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση φιδιών κατά το δεκαπενταύγουστο στα χωρία Αργίνια και Μαρκόπουλο. Τα φιδάκια σύμφωνα με την παράδοση εμφανίζονται μόνο αυτές τις ημέρες με τη χάρη της Παναγίας.

Από το νησί και συγκεκριμένα από το χωριό Κοντογεννάδα στην Παλική, κατάγεται ο γνωστός από τις ανασκαφές στην Σαντορίνη, αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος. Αλλος αρχαιολόγος καταγόμενος από την Κεφαλονιά, από τον Κοθρέα Ερίσσου ήταν ο Παναγής Καββαδίας, ο γνωστός από τις ανασκαφές στην αρχαία Επίδαυρο.

Οι υψηλές κορυφογραμμές που διατρέχουν το νησί σε συνεχείς εκτάσεις αποτελούν έδαφος για ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Υπάρχουν αντιδράσεις για την τοποθέτηση των αιολικών πάρκων. Λειτουργεί το αιολικό πάρκο Μανολάτη Ξερολίμπα, το αιολικό πάρκο Ημεροβίγλι και το αιολικό πάρκο Αγία Δυνατή τα οποία τροφοδοτούν το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης με 71 MW ηλεκτρικής ισχύος. Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία και το αιολικό πάρκο Ευμορφία, ενώ και άλλα ετοιμάζονται.